Taiz (il)

Günümüz dünyasında Taiz (il) toplumda giderek daha fazla önem kazanan bir konudur. Ortaya çıkışından bu yana günlük yaşamın farklı yönlerini etkilemiş, tartışmalara, ihtilaflara ve önemli dönüşümlere yol açmıştır. Etkisi siyasiden kültürele kadar farklı alanlara uzanıyor ve hem uzmanların hem de vatandaşların dikkatini çekmeyi başarıyor. Görüş ve bakış açılarının çeşitliliği göz önüne alındığında, Taiz (il)'in şu anda oynadığı rolün yanı sıra geleceğe yönelik olası sonuçlarını ayrıntılı ve eleştirel bir şekilde analiz etmek çok önemlidir. Bu nedenle bu makalede, onun çağdaş toplum üzerindeki önemini ve etkisini anlamamıza olanak tanıyan kapsamlı bir vizyon sunmak amacıyla Taiz (il) ile ilgili farklı yönleri kapsamlı ve objektif bir şekilde incelemeyi öneriyoruz.

Taiz
تعز (Arapça)
ÜlkeYemen Yemen
MerkezTaiz
İdare
 • ValiAmin Ahmed Mahmut[1]
Yüzölçümü
 • Toplam12605 km²
Nüfus
 (2011)
 • Toplam2.885,000
ISO 3166 koduYE-TA

Taiz (Arapçaتعز‎, romanizeTa'izz‎), Yemen'in 22 ilinden birisidir. Taiz ili ülkenin güneybatısında yer alır. Yönetim merkezi Taiz şehridir. İlin yüzölçümü 12.605 km², 2011 yılı resmi nüfusu 2,885 milyon kişidir.[2] Ülkenin zengin tarım arazilerine ve Kızıldeniz için önemli bir liman olan Muha şehrine yakınlığı nedeniyle Yemen'deki en önemli ticaret merkezlerinden birisidir. Ayrıca, yurt içi ve yurt dışı uçuşlar sunan Taiz Uluslararası Havalimanı'da Taiz'dedir.

Coğrafya

Taiz ili yüzölçümüne göre çeşitli bir coğrafyaya sahiptir. İlin batısı Tihâme kıyı ovalarının bir parçasıdır ve aynı anda aşırı sıcak, nemli ve kurak iklimlerine sahiptir. Doğu tarafları dağlıktır ve zirvesi 3.070 metre yüksekliğindeki Cebel Saber dağı bulunmaktadır.

TAIZ'den yönler
Kızıldeniz El-Hudeyde
 
İb
Kızıldeniz
K
B D
G
Ed-Dali
Kızıldeniz Lahic
 
Lahic

Adalar

İlçeler

Taiz ili 23 ilçeye ayrılmıştır:

Kaynakça

  1. ^ "Yemeni president appoints five new ministers in cabinet reshuffle". 24 Aralık 2017. 24 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Statistical Yearbook 2011". Central Statistical Organisation. 18 Ekim 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Şubat 2013.