Günümüz dünyasında Tütek son derece önemli ve alakalı bir konu haline geldi. Toplum üzerindeki etkisi, tarihteki önemi veya günlük yaşamlarımız üzerindeki etkisi nedeniyle Tütek hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekti. Bu yazıda Tütek ile ilgili, kökeninden bugünkü etkisine kadar tüm yönleri ayrıntılı olarak inceleyeceğiz. Bugün çok alakalı olan bu konunun kapsamlı ve eksiksiz bir vizyonunu sağlamak amacıyla Tütek'i çevreleyen farklı bakış açılarını, görüşleri ve tartışmaları analiz edeceğiz.
Tütek; üflemeliler grubunun Azerbaycan ve Kafkasya müziğinde en çok rastlanan sazlardandır. Çürümeye yüz tutmuş göl kamışından yapılanları tercih edilir. Erik ve yaban elması ağaçlarından yapılır. Sesi tiz olduğu için genelde solo seslerde kullanılır.
Garmon gibi el tezgâhlarında büyük özen gösterilerek yapılır.
Kavalın ucunda düdük bulunan çeşididir.
La-Si-Do- ve Mi bemol' tonlara ilişkin, ses aralıkları, boru iç çapları ile ses perdelerine ait Türk Patent Enstitüsünce BULUŞ (Patent) hakkı sahibi olan Burhan Tarlabaşı tarafından keşfedilen çalgıdır. Bu buluşu nedeniyle, kendisi İ.T.Ü. Senatosunca.. 03.06.1988 tarihinde Uluslararası Bilimsel Yayınları Teşvik ödülüne layık görüldü.[1]