Türkiye Komünist Emek Partisi

Bugün Türkiye Komünist Emek Partisi, uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çeken, son derece alakalı ve güncel bir konudur. Kimseyi kayıtsız bırakmayacak bir konu çünkü yansımaları toplumun farklı kesimlerinde çok ciddi olabiliyor. Bu nedenle, etkisini anlamak ve onun hakkında bilinçli bir tartışma oluşturmak için Türkiye Komünist Emek Partisi'i daha derinlemesine incelemek önemlidir. Bu makalede, kökeni ve evriminden gelecekteki olası sonuçlarına kadar Türkiye Komünist Emek Partisi'in farklı yönlerini inceleyeceğiz. Ayrıca bilgiyi zenginleştirmek ve bu konuyla ilgili daha eksiksiz ve küresel bir vizyon sağlamak amacıyla Türkiye Komünist Emek Partisi'e ilişkin çeşitli bakış açılarını analiz edeceğiz.

Türkiye Komünist Emek Partisi
KısaltmaTKEP
Genel sekreterTeslim Töre
Kuruluş tarihi1980
Kapanış tarihi1990'lar
BölünmeTürkiye Komünist Emek Partisi/Leninist (1990-günümüz)
ÖnceliTürkiye Halk Kurtuluş Ordusu-Mücadelede Birlik

Türkiye Komünist Emek Partisi, Türkiye'de yasa dışı bir komünist partidir. TKEP, 1 Mayıs 1980'de Türkiye Halk Kurtuluş Ordusu-Mücadelede Birlik (THKO-MB) tarafından kuruldu. THKO-MB, orijinal THKO'nun parçalanmasından doğan Sovyet yanlısı hizipti.

TKEP'in genel sekreterliğini Teslim Töre yaptı. Töre 1993'te hapse atıldı ve 2001'de serbest bırakıldı.[1]

TKEP, Faşizme Karşı Birleşik Direniş Cephesine (FKBDC) katılım göstermiştir.[2]

TKEP, Kürt Özerk Örgütü'nü (TKEP/KÖÖ ya da sadece KÖÖ) kurdu. 1982'de Kürdistan Komünist Partisi'ne (KKP) dönüştü. 1990 yılında KKP, TKEP'ten ayrıldı.

1990'da TKEP, Türkiye Komünist Emek Partisi/Leninist'in (TKEP/L) kurulmasıyla büyük bir bölünme yaşadı. TKEP/L silahlı mücadeleye devam etmek istedi.

TKEP yasal siyasete girmeye başladı. 1994'te Birleşik Sosyalist Parti'ye katılan Emek adlı bir hareket örgütledi. BSP, daha sonra 1996'da Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) adını alacaktı. TKEP, Emek aracılığıyla fiilen ÖDP içinde bir fraksiyon gibi hareket etti. ÖDP 2002'de bölününce TKEP, yeni Sosyalist Emek Hareketi'ne (SEH) katıldı.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "68 Kuşağı'ndan Teslim Töre Yaşamını Yitirdi". Bianet. 24 Kasım 2019. Erişim tarihi: 4 Şubat 2023. 
  2. ^ "Halkın ve Mücadelenin İçinde Kurulmayan Birlikler Başarılı Olamazlar". Yeni Çözüm. 10 Kasım 2016. 23 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2024.