Siyâsetnâme (Nizamülmülk) konusu son yıllarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu. Bu konunun önemine giderek daha fazla odaklanılmasıyla, Siyâsetnâme (Nizamülmülk) ile ilgili çalışma ve araştırmaların artması şaşırtıcı değil. Siyâsetnâme (Nizamülmülk), kökeninden modern toplum üzerindeki etkisine kadar bugün bir tartışma ve yansıma konusu olmaya devam ediyor. Bu konuyu daha fazla araştırdıkça, Siyâsetnâme (Nizamülmülk) hakkındaki kendi inançlarımızı ve bilgilerimizi sorgulamamıza neden olan bir takım bakış açıları ve görüşlerle karşılaşıyoruz. Bu makalede Siyâsetnâme (Nizamülmülk) dünyasını derinlemesine inceleyeceğiz ve onun çağdaş yaşamlarımızla olan ilişkisini keşfedeceğiz.
Bu maddenin listelenen kaynaklarından bazıları güvenilir olmayabilir. (Nisan 2014) (Bu şablonun nasıl ve ne zaman kaldırılması gerektiğini öğrenin) |
Siyasetname (Farsça: سياست نامه) veya Siyeru'l-mülk (سیرالملوك), Nizamülmülk tarafından kaleme alınmış siyaset konulu eser. 51 fasıldan oluşmaktadır. Fakat Nizamülmülk başlangıç faslında kitabın 50 fasıldan oluştuğunu yazmıştır. Eserde yoğun bir dinî bağlam içerisinde genelde devlet işleri, devlete ve hükmetmeye dair temel ilke ve düşüncelere yer verilir. Hemen her faslında kısa hikâyelere ve hadis alıntılarına yer verilir.
Yazarı Nizamiyye'nin de kurucusu olan tanınmış İranlı devlet adamı Nizamülmülk, Selçuklu Devleti'nde vezirlik yapmıştı. Bu sebeple Selçuklu Devleti'nin siyaset ve devlet anlayışı, genel Türk ve Fars siyaset anlayışı ve dönemin yaygın siyasi görüşlerine ışık tutması açısından önemlidir. 11. yüzyılda, Farsça yazılmış kitabın bilinen en eski nüshası bugün İran'daki Tebriz Milli Kütüphanesi'nde bulunmaktadır.
![]() | Kitap ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |