Serigrafi

Günümüz dünyasında Serigrafi büyük önem taşıyan ve tartışılan bir konudur. Teknolojinin ve küreselleşmenin ilerlemesiyle birlikte Serigrafi, toplumumuzda günlük yaşamın farklı yönlerini etkileyen önemli bir unsur haline geldi. Ekonomiden siyasete kadar her alanda Serigrafi tartışmalara ve yansımalara yol açtı. Bu nedenle bu olguyu kapsamlı bir şekilde analiz etmek, sonuçlarını anlamak ve ortaya çıkardığı zorluklara çözüm aramak çok önemlidir. Bu makalede, bu çok alakalı konuya eksiksiz ve zenginleştirici bir genel bakış sunmak amacıyla, kökeninden bugünkü etkisine kadar Serigrafi hakkında farklı bakış açılarını inceleyeceğiz.

A. Mürekkep. B. Çekçek. C. Görüntü. D. İpek kumaşta foto emülsiyon. E. Çerçeve. F. Basılan görüntü.
Tek renk baskının uygulanışı
Çoklu tabakalarla çok renkli CMYK baskı
Basılı görüntülerden örnekler

Serigrafi, bir seri baskı yapma şeklidir. Geçmişi 16 yy.kadar uzanan bu sanat dalı son zamanlarda sanayinin de gelişmesi ile endüstriyel ürünlerin markalanmasında büyük önem kazanmıştır. Ahşap ya da metal bir çerçeveye gerilen değişik türdeki polyester ipek kumaşının fotofilm emülsiyon denilen bir film tabakasıyla kaplanıp ışıkta pozlandıktan sonra basılması gereken grafik, bu kumaşa bir şablon gibi çıkar. Işığa duyarlı bölgeler suyun yardımı ile boşaltılır ve hassas bir şablon oluşur. Bu şablona kalıp denir. Bir ragle (ağzı keskin bir kauçuk) yardımı ile baskı yapılır.

Serigrafi baskı her türlü malzeme ve yüzeye uygulanabilir. Yuvarlak baskılar yapılabilir. Aynı zamanda matbaanın baskı yapamadığı metal, seramik, kumaş ve cam gibi malzemelere baskı serigrafi ile yapılır. Elektroniğin bel kemiğidir. Serigrafi sayesinde devre kartları daha net ve temiz olarak yapılmaktadır. Son yıllarda serigrafi endüstrinin olmazsa olmazları arasına girmiştir.