Sart Çayı

Bundan sonra ele alacağımız makalede, son zamanlarda şüphesiz büyük önem kazanan bir konu olan Sart Çayı konusunu ele alacağız. Sart Çayı uzun süredir araştırma, tartışma ve yansıma konusu olmuştur ve bu makalede bu önemli konuya ilişkin farklı bakış açılarını ve yaklaşımları inceleyeceğiz. Okuyuculara bu konuyla ilgili eksiksiz ve zenginleştirici bir vizyon sunmak amacıyla, mevcut toplum üzerindeki etkisinden tarihsel önemine ve çeşitli alanlardaki etkilerine kadar kendimizi Sart Çayı'in derin ve ayrıntılı bir analizine kaptıracağız.

Sart Çayı
Konum
Ülke(ler) Ege Bölgesi
Genel bilgiler
Kaynak Bozdağ, Bozdağlar
Ağız Gediz Nehri
Ağız rakımı 75m
Uzunluk 25 km
Havza alanı km2
Debi m³/sn

Sart Çayı, tarihte Pactola olarak bilinir. Ege Bölgesi'nde Ege Denizi'ne dökülen bir çaydır. Bozdağ'dan doğar, şu an Manisa sınırları içinde bulunan ve Lidya Krallığının başkenti olan Sardes harabelerinden geçerek Gediz Nehri'ne dökülür.

Efsaneye göre Frig Krallarından Midas, bu çayda yıkanarak, dokunarak her şeyi altına çevirme yeteneğini kaybetmiştir.

Tarihi Sardes kenti, Sard Deresi'nin Bozdağlar'dan parçalayıp taşıdığı altın madeni içermesinden dolayı burada kurulmuştur.[1] Alanda kurulu bulunan Lidya krallığında ani ve yöresel zenginleşme görülmüştür. Kral Krezüs (Karun) hazineleri bu devre aittir. Tarihçi Herodotos bu zenginliğin kaynağının akarsuyun taşıdığı çökellerin içinde bulunan altın olduğunu iddia eder.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Antik Sardes Kenti" (PDF). 23 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016. 
  2. ^ ÜZKUT, Doç .Dr.İsmet; SEMERKANT, Orhan. "Salihli-Sart Plaserinde Ağır Mineral Dağılımı ve Değerlendirilmesi" (PDF). 17 Haziran 2016 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Mayıs 2016.