Rusya'daki Kürtler

Bu yazıda Rusya'daki Kürtler'i farklı yönlerini ve bakış açılarını keşfederek ayrıntılı olarak analiz edeceğiz. _Var1 günümüzde yaygın olarak tartışılan ve son derece alakalı bir konudur ve bu makalede, çeşitli alanlardaki önemini ve etkisini tam olarak anlamak için konunun farklı boyutlarını inceleyeceğiz. Bu doğrultuda, Rusya'daki Kürtler'i farklı perspektiflerden inceleyerek okuyucunun bu konu hakkında eksiksiz bir genel bakış elde etmesini sağlayacak bilgi ve analizler sunacağız. Tarihinden ve evriminden pratik sonuçlarına kadar, Rusya'daki Kürtler'in tüm ilgili yönlerini kapsayacak kapsamlı bir analize dalacağız.

Rus İmparatorluğu'ndaki Kürt halkı, Dimitri Ermakov'un fotoğrafı

Rusya'daki Kürtler (Kürtçe: Kurdên Uris), Rusya'da yaşayan Kürt azınlıklar tahminen sayıları 100.000'i geçen Rusya'daki Yezidi ve Şii Kürtler, 1940'larda Josef Stalin tarafından Ermenistan ve Karabağ'dan Rusya'nın değişik bölgelerine sürgün edilmişlerdir.[kaynak belirtilmeli]

Sibirya

Primorski Krayı bölgesine sürdürülmüş Kürtler.[kaynak belirtilmeli]Stalin döneminde özellikle Karabağ'dan çok sayıda Kürt Sibirya'ya sürgün edildi. Bir kısmı buradan Kazakistan'a veya Kırgızistan'a geçmiştir, kalanlar ise iki nesildir bu bölgede yaşamaktalar.

Primorski Krayı'nın pasaport ve vize servisine göre Vladivostok'ta iki Kürt aile ve krayda 30 Kürt kaydedilmektedir. Bazı kaynaklar ise bu sayının çok daha fazla olduğu yönündedir.[1]

Sibiriya'da şu an dağınık olarak yaklaşık 35.000 (bunların 30.000'i Vladivostok'ta) Kürt yaşadığı düşünülüyor.[2] Yeni araştırmalar[hangileri?] Kürtlerin Rusyadaki sayısının çok daha fazla olduğu yönündedir.

Ayrıca bakınız

Konuyla ilgili yayınlar

  • Stalin ve Kürtler - Hüseyin Can, Ceylan Yayınları, İstanbul, 2017, ISBN 9789752416079

Kaynakça

  1. ^ "Vlad.tribenet.com: Feds check up on Kurds". 7 Ağustos 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Ekim 2009. 
  2. ^ Hassanpour, M. & Mojab, S., "Kurdish Diaspora", Encyclopedia of diasporas: immigrant and refugee cultures around the world, Springer Verlag, 2004, ISBN 0-306-48321-1, sf. 214.