Resmî dil

Günümüz dünyasında Resmî dil benzeri görülmemiş bir önem kazanan bir konudur. Onlarca yıldır Resmî dil, çeşitli alanlardan akademisyenlerin, uzmanların ve profesyonellerin çalışma ve ilgi odağı olmuştur. Etkisi toplumda, kültürde, siyasette ve ekonomide hissedildi ve sonuçları etrafında sonsuz tartışmalara ve düşüncelere yol açtı. Bu makalede, Resmî dil'in farklı yönlerini inceleyerek zaman içindeki gelişimini, mevcut zorluklarını ve gelecekteki olası beklentilerini analiz edeceğiz. Ayrıca, bugün çok alakalı olan bu konuya tam ve objektif bir genel bakış sağlamak amacıyla Resmî dil hakkında var olan farklı yaklaşımları ve görüşleri yakından inceleyeceğiz.

Resmî dil bir ülkede anayasa veya yasa ile onaylanan dili tanımlamak için kullanılan terimdir. Örneğin Türkiye Cumhuriyetinin devlet dili olan Türkçe aynı zamanda Türkiye'nin tek resmî dilidir.

Devlet ile birey ve bireyler arasındaki tüm resmî işlemlerin resmî dilde yapılması gerekmektedir. Bir ülke sınırları içinde yaşayan kişiler ya da topluluklar farklı bir dil konuşsalar dahi resmî işlemlerini gerçekleştirirken resmî dil kullanmak durumundadırlar.

Bir ülkede birden fazla dil resmî dil olarak kabul edilebileceği gibi resmî bir dilin olmaması da mümkündür.

Örneğin Kanada'da hem İngilizce hem Fransızca resmî dildir. Filipinler'de Filipince hem resmî dil hem de devlet dilidir ve İngilizce ise resmî dildir.

Bazı ülkelerdeki resmî diller: