Ravioli

Modern toplumda Ravioli'in önemi yadsınamaz. Antik çağlardan beri Ravioli insanlığın kolektif bilincinde yinelenen bir tema olmuştur. Etkisi kişisel alandan kamusal alana kadar birçok yönü kapsamaktadır. Şu anda Ravioli farklı bilgi alanlarında tartışma ve analiz konusu olmaya devam ediyor. Tarih boyunca Ravioli bir ilham, çatışma ve sosyal değişim kaynağı olmuştur. Bu makalede Ravioli'e ve onun yaşamlarımız üzerindeki etkisine dair çeşitli bakış açılarını inceleyeceğiz.

Ravioli
Mascarpone soslu Ravioli
Ülke(ler) İtalya
BölgesiOrta İtalya, Kuzey İtalya
TürüMakarna
Ana malzemelerUn, yumurtalar, su, dolgu

Ravioli, ince makarna hamuruyla kaplanmış, dolgudan oluşan bir makarna türüdür. Genellikle et suyu içinde veya sos ile servis edilir ve İtalyan mutfağı'nın geleneksel yemeğidir. Ravioli genellikle karedir, ancak dairesel ve yarı dairesel (mezzelune) dahil olmak üzere başka biçimleri de vardır.

Tarihi

Ravioli 14. yüzyılda yaşamış olan bir tüccar Francesco di Marco Datini'nin kişisel mektuplarında geçer. Venedik'te, 14. yüzyılın ortalarından kalma Libro per cuoco el yazması; Ravioli'nin ağartılmış ve kıyılmış, çırpılmış yumurta ve taze peynirle karıştırılmış, et suyunda kaynatılmış, "tatlı ve güçlü baharatlarla" tatlandırılmış yeşil bitkilerden oluşan bir mantı olduğundan bahseder.[1][1]

Etimoloji

'Ravioli' kelimesi İtalyan lehçesinde Latince "küçük şalgamlar" anlamına gelir ve İtalyancada rava şalgam demektir.[2]

Genel bilgiler

Ravioli geleneksel olarak evlerde yapılır. İçi (dolgusu), hazırlandıkları yöreye göre değişiklik gösterir. Roma ve Latium'da içi genellikle ricotta peyniri, ıspanak, hint cevizi ve karabiber ile yapılır. Sardinia'da ise içi genellikle ricotta ve rendelenmiş limon kabuğundan yapılır.

Günümüzde, ravioli makineler tarafından seri olarak üretilmektedir.[3]

Diğer kültürlerde Ravioli

Türk mutfağındaki Mantı ravioliye benzeyen meşhur bir yemektir. Kıyma ile doldurulup, biber sosu ve yoğurt ile servis edilir.

Çin mutfağında ise jiaozi ve wonton ravioliye benzerdir

Kaynakça