RED

Bugün dünya çapında milyonlarca insanın ilgisini çeken son derece güncel bir konu ile karşı karşıyayız. RED büyük bir tartışma yarattı ve çeşitli bağlamlarda ve alanlarda sayısız fikir ve düşünceyi ateşledi. Bu, hem siyasi hem de kültürel alanlarda kamusal tartışmanın temel bir parçası haline gelen bir konudur. Bu nedenle bu konuyu derinlemesine incelemek, sonuçlarını araştırmak ve günümüz toplumundaki önemini ayrıntılı olarak analiz etmek çok önemlidir. Bu yazıda RED'e ışık tutmaya ve onun yaşadığımız dünya üzerindeki önemini ve etkisini anlamamızı sağlayacak farklı bakış açılarına değinmeye çalışıyoruz.

RED Hareketi
KısaltmaRED
SloganBarikat! Grev! Devrim!
ÖncülEnternasyonal Bülten
Devrimci İşçi
KuruluşEkim 2006
Merkezİstanbul
Önemli kişilerHakan Gülseven
Resmî sitegazete.red

RED, 2006 ekim ayından bu yana Leman dergi grubu tarafından çıkartılan aylık sosyalist dergi ve bu dergi çevresinde örgütlenen Troçkist hareket.

Yazarları

Yazı işleri müdürlüğünü Hakan Gülseven yapmaktadır. Derginin sürekli yazarları arasındaysa; Sarp Direnç Yalçın, Ümit Dertli, Serhat Özcan, Muzaffer Arslan, Ulaş Karakul, Gürkan Haydar Kılıçarslan, İlker Arslan gibi isimler bulunmaktadır.[1]

İdeolojik geleneği

RED Hareketi Bolşevik ve Troçkist görüşleri desteklemektedir. Türkiye'de İşçi Demokrasisi Partisi ile beraber uluslararası Morenist geleneği sahiplenen yapılardandır.

Ulusal

RED Hareketi ulusal düzeyde, Birleşik Muhalefet adıyla inşa edilmeye başladığı günden bu yana, Birleşik Haziran Hareketi içerisinde siyaset yürütmektedir.

9 Nisan 2021 tarihinde yayınladıkları deklarasyon ile Türkiye İşçi Partisi'ne katıldıklarını duyurmuşlardır.[2]

Uluslararası

Red Hareketi, Uluslararası İşçi Birliği - Dördüncü Enternasyonal (LIT-CI) Türkiye sempatizan seksiyonu olarak uluslararası devrimci partinin inşası için çalışmaktadır.[3]

Kaynakça

  1. ^ "Yazarlar". 11 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "TİP'te Birleşelim". 9 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Uluslararası İşçi Birliği - Dördüncü Enternasyonal". 11 Temmuz 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 6 Nisan 2022. 

Dış bağlantılar