Prusya Bilimler Akademisi

Modern dünyada, Prusya Bilimler Akademisi toplumun çeşitli alanlarında benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Ekonomiye olan etkisinden kültür ve politikaya olan etkisine kadar Prusya Bilimler Akademisi her yaştan ve her kesimden insanın sürekli ilgisini çeken bir konu haline geldi. Bu makalede, Prusya Bilimler Akademisi'in çeşitli boyutlarını kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini ve günümüz dünyası üzerindeki etkisini analiz edeceğiz. Prusya Bilimler Akademisi, kökeninden günümüze kadar insanlık tarihinde silinmez bir iz bırakmıştır ve varlığı toplumumuzun gidişatını şekillendirmeye devam etmektedir.

Prusya Bilimler Akademisi
Königlich-Preußische Akademie der Wissenschaften
Prusya Bilimler Akademisi
Harita
Etkinlik11 Temmuz 1700–1 Temmuz 1946
TürÜniversite
KonumBerlin, Almanya

Prusya Bilimler Akademisi (AlmancaKöniglich-Preußische Akademie der Wissenschaften), Almanya'nın başkenti Berlin'da bulunan bir akademiydi. 11 Temmuz 1700 tarihinde Brandenburg elektörü III. Friedrich tarafından Kurfürstlich Brandenburgische Societät der Wissenschaften adıyla kurulmuştur. Akademinin başına Gottfried Leibniz getirilmiştir.[1] 18. yüzyılda Fransızca bilim ve kültür dili olduğu için Fransızca konuşulan bir kurumdu.

II. Dünya Savaşı'ndan sonra Doğu Berlin'deki Sovyet yönetimi tarafından yerine Berlin Alman Bilimler Akademisi kuruldu. Günümüzde akademi 1992 yılından bu yana Berlin-Brandenburg Fen ve Beşeri Bilimler Akademisi olarak faaliyet göstermektedir.[2]

Ünlü üyeleri

Kaynakça

  1. ^ "History of the Academy" (İngilizce). Berlin-Brandenburg Academy of Sciences and Humanities. Erişim tarihi: 5 Mart 2025. 
  2. ^ Notzoldt, Peter & Walther, Peter Th. (2004). "The Prussian Academy of Sciences during the Third Reich" (İngilizce). 42 (4). Minerva: A Review of Science, Learning and Policy. ss. 421-444. 28 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2025. 

Ek okuma

Dış bağlantılar