Petras Vileišis

Petras Vileišis konusu günümüz toplumunda büyük ilgi uyandıran bir konudur. Onlarca yıldır Petras Vileišis farklı alanlardaki uzmanların çalışma ve araştırma konusu olmuştur. Etkileri geniştir ve etkisi günlük yaşamın çeşitli yönlerine yayılmıştır. Bu makalede Petras Vileišis'in farklı boyutlarını keşfederek kökenini, gelişimini ve mevcut bağlamdaki ilişkisini analiz edeceğiz. Ayrıca Petras Vileišis hakkında uzman ve akademisyenlerin görüşlerinin yanı sıra ekonomi, kültür, siyaset gibi sektörlere etkisini de inceleyeceğiz.

Petras Vileišis
Doğum25 Ocak 1851
Ölüm12 Ağustos 1926
Palanga
MeslekMühendis, siyasi aktivisti, hayırsever
AileJonas Vileišis, Antanas Vileišis (kardeş)

Petras Vileišis (d. 25 Ocak 1851 - ö. 12 Ağustos 1926; Palanga) önde gelen Litvanyalı mühendis, siyasi aktivist ve hayırsever.[1][2]

Okul öncesi eğitimini Panevežys'de, orta öğrenimini Šiauliai Gymnasium'da tamamladı ve yüksek derece ile mezun oldu. 1874 yılında St. Petersburg Üniversitesi'nde fizik ve matematik alanında çalışmalarını tamamladı. Üniversitede Litvanya dilinin Çarlık yetkilileri tarafından yasaklanması nedeniyle yasaklı olan Litvanca yayınları yasadışı bir şekilde dağıttı. İki erkek kardeşi Jonas ve Antanas ile birlikte yeraltı "Oniki Havariler" organizasyonuna mensuptu.

Daha sonra, çoğu Litvanyalı sosyal organizasyonlara dağıttığı bir mühendis olarak yaptığı çalışma sonucunda büyük bir servet biriktirdi. Petras Vileišis 1904 yılında Vilnius'taki ilk yasal Litvanca günlük gazete olan Vilniaus žinios gazetesini kurdu. Aynı zamanda sanat faaliyetleri yürüttü ve 1907'deki kendi sarayındaki ilk Litvanya Sanat Sergisine sponsor oldu.[3]

1926'da Palanga'da tatildeyken öldü ve Kaunas'a gömüldü. Dokuz yıl sonra Vilnius'un Rasos Mezarlığı'nda yeniden gömüldü.[4][5][6]

Kaynakça

  1. ^ Nakas (2000). "Petras Vileišis - žymus geležinkelių ir tiltų inžinierius". Mokslas ir Gyvenimas (Litvanca), 1. 27 Eylül 2006 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2007. 
  2. ^ Aničas (2000). "Petras Vileišis - Lietuvių tautos švietėjas". Žiemgala (Litvanca). Cilt 2. 22 Ekim 2007 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Eylül 2007. 
  3. ^ Biography at Institute of Lithuanian Literature and Folklore
  4. ^ Antanas Kučys. „Vileišiai : trijų brolių darbai tautai“ (Petersburg (Florida), 1993)
  5. ^ Algimantas Nakas ir Valdas Pruskus. „Petras Vileišis : inžinierius, kultūrininkas, verslininkas : 150-osioms gimimo metinėms“ (Vilnius, 2001)
  6. ^ Jonas Aničas ir Paulė Mikelinskaitė. „Petras, Antanas, Jonas Vileišiai : bibliografijos“ (Vilnius, 2004),