Günümüz dünyasında Parietal lob büyük ilgi ve tartışma konusu haline geldi. On yıllardır, Parietal lob hem uzmanların hem de acemilerin dikkatini çekerek hararetli tartışmalara ve tutkulu tepkilere yol açtı. Parietal lob'in ekonomi, politika, bilim ve kültür gibi çok çeşitli yönleri etkileyen etkisi yadsınamaz. Hangi perspektiften yaklaşılırsa yaklaşılsın, Parietal lob dikkatle analiz edilmesi gereken, her yerde mevcut olan bir olgu haline geldi. Bu makalede, Parietal lob ile ilgili farklı yönleri inceleyerek onun sonuçlarına ve zorluklarına ışık tutmaya çalışacağız.
Parietal lob İnsan beyninin mekânsal yön belirleme, tatları algılama, acı ve dokunma hisleri gibi işlevlerinden sorumlu bölümüdür. Eklem ve kaslardaki bilgilerin işlenmesi de görevleri arasındadır. Vâr olan bilgiler arasında köprü kurulması bilgilerin işlenmesine yardımcı olur. İşlevsel olarak iki kısma ayrılır. Bu kısımlar şu şekildedir:
Bir diğer adı yan lob olan bu kısmın hasar görmesi durumunda; yüz tanımada zorluklar, nesnelerin konumunu belirleme ile nesnelerin kavranmasında zorluk ve algılama bozuklukları durumları yaşanır. Parietal lobu zarar gören kişilerde Alzheimer hastalığının görülme riskinin daha fazla olduğu tespit edilmiştir.
![]() | Anatomi ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |