Günümüz dünyasında, Ortalama öldürücü doz geniş bir yelpazedeki insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Ortalama öldürücü doz, toplum üzerindeki etkisinden günlük yaşamın farklı alanlarına olan etkisine kadar hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekti. Tarihsel geçmişi ve güncel geçerliliği ile Ortalama öldürücü doz'in derinlemesine araştırılmayı hak eden bir konu olduğu açıktır. Bu makalede, Ortalama öldürücü doz'in farklı yönlerini analiz edeceğiz ve günümüz dünyasındaki önemi ve etkisine dair kapsamlı bir bakış sağlamak amacıyla çeşitli alanlardaki etkisini inceleyeceğiz.
Toksikolojide bir toksik maddenin veya radyasyonun ortalama öldürücü dozu, LD50 ("%50 Öldürücü doz"un kısaltması), LC50 ("%50 Öldürücü konsantrasyon"un kısaltması) veya LCt50 (Öldürücü konsantrasyon ve zaman) test edilen populasyonun yarısını öldürmek için gereken dozdur. LD50 değerleri bir maddenin akut toksisitesini göstermek için kullanılır. Test J.W. Trevan tarafından 1927'de yaratıldı.[1] Bu test bazı alanlarda Sabit Doz Prosedürü[2] gibi testlerin lehine kullanımdan kaldırılsa da, ortalama öldürücü doz hâlen karşılaştırma amaçlı olarak geniş çapta kullanılmaktadır.
Sıçanlarda oral uygulamayı takiben elde edilen yaklaşık LD50 değerleri.[3]
Logaritmik bir gösterim, LD50 değerini basitleştirebilir.[4]
![]() | Toksikoloji ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |