Okun Yasası

Bu makale, mevcut bağlamda büyük önem taşıyan bir konu olan Okun Yasası'i ele alacaktır. Okun Yasası, toplumun birçok kesiminde etkisini hissettirmesi nedeniyle birçok alanda büyük ilgi uyandırdı. Yıllar geçtikçe Okun Yasası'in önemi giderek arttı ve bu durum akademisyenlerin, profesyonellerin ve alandaki uzmanların ilgisini çekti. Bu anlamda, Okun Yasası'in etkilerini ve sonuçlarını tanımlayabilmek için kapsamlı bir şekilde analiz etmek ve anlamak önemlidir. Bu nedenle, bu makale boyunca Okun Yasası ile ilgili, kökeninden bugünkü etkisine kadar farklı yönler incelenecektir.

Okun yasası, ekonomide bir ülkedeki işsizlikle, ülkenin üretimindeki azalmayı gözleme dayalı olarak açıklayan ilişkilendirme. Aralık modeline göre işsizlik oranındaki her %1'lik artış, ülkenin GYH'sinin potansiyelinden yaklaşık %2 uzaklaşmasına yol açar. Fark modeli ise, yılın çeyreklerinde işsizlikteki değişmelerle, reel GYH değişmelerin korelasyonunu açıklar.[1] Yasa adını 1962 yılında bu ilişkileri ortaya atan Arthur Okun'dan almıştır.[2]

İnceleme

Amerikan ekonomisine ilişkin büyüme ile işsizlik rakamlarını inceleyen Arthur Okun, reel büyüme oranının yüksek olduğu yıllarda işsizlik oranının düştüğünü, aksine reel büyüme oranının düşük düzeyde kaldığı hatta negatif olduğu yıllarda, işsizlik oranının arttığını saptamıştır. Arthur Okun'un reel büyüme oranı ile işsizlik arasındaki ilişkiyi bir formülle ifade etmesi, bu görüşün daha sonra Okun yasası diye ifade edilmesine neden olmuştur. Okun yasası, reel büyüme hızının %2,25'in üzerine çıktığı yıllarda, reel gelirin %2,25 oranının üzerindeki her %1'lik artışının, işsizlik oranında %0,5'lik bir azalma sağladığı şeklindedir.

Örneğin milli gelirde %5,25'lik artış olduğu bir yılda, işsizlik oranı %1,5 oranında azalmaktadır (%5,25 - %2,25 = %3 ve %3/2 = %1,5). Okun yasası olarak ifade edilen bu ilişkinin, yıllık nüfus artış hızının %1 civarında olduğu ABD için geçerli olduğunu belirtmek gerekir. Gelişmekte olan ülkelerde de böyle bir oransal ilişkiyi saptamak mümkün olmakla birlikte, bu grup ülkelerde nüfus artış hızı fazla olduğundan, reel büyüme hızından çıkarılması gereken oran %2,25'ten daha yüksek ve her ilave %1'lik reel büyüme hızı nedeniyle işsizlik oranındaki azalma da %0,5'ten az olacaktır.

Kaynakça

  1. ^ Demirgil, Hakan, Okun Yasası’nın Türkiye İçin Geçerliliğine Dair Ampirik Bir Çalışma (PDF), 8 Ocak 2014 tarihinde kaynağından (PDF) arşivlendi, erişim tarihi: 11 Şubat 2013 
  2. ^ Prachowny, Martin F. J. (1993). "Okun's Law: Theoretical Foundations and Revised Estimates". The Review of Economics and Statistics. 75 (2). ss. 331-336. 23 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Şubat 2022.