Bu makale, okuyucuya bu konuyla ilgili bütünsel bir bakış açısı sunmak amacıyla Nobel Fizik Komitesi ile ilgili farklı yönleri ele almayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, Nobel Fizik Komitesi'in çeşitli alanlardaki önemi ve günümüz toplumundaki etkileri analiz edilecektir. Nobel Fizik Komitesi'in alaka düzeyinin yanı sıra çağdaş dünya üzerindeki etkisini tam olarak anlamak için farklı perspektifler ve yaklaşımlar araştırılacaktır. Bu makale aracılığıyla amaç, okuyucunun Nobel Fizik Komitesi hakkında bilinçli bir görüş oluşturmasına ve düşünmesine olanak tanıyan eksiksiz bir genel bakış sağlamaktır.
2009 Nobel Fizik Ödülü'nün açıklanması. Soldan sağa Anne L'Huillier, Joseph Nordgren, Gunnar Öquist ve Ingemar Lundström .
Komite, karar yetkisi olmayan bir çalışma organıdır ve Nobel Fizik Ödülü'nün verilmesine ilişkin nihai karar, Akademi'nin Fizik Sınıfında ilk tartışmanın ardından tüm İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından alınır.[2]
Sekreter toplantıya katılır, ancak aynı zamanda Komite üyesi olmadıkça oy kullanamaz. 1973 yılına kadar Nobel Fizik ve Kimya Komitelerinin ortak bir sekreteri vardı.