Günümüzde Nürnberg ilkeleri hem kişisel hem de profesyonel alanda büyük önem kazanan bir konudur. Ortaya çıkışından bu yana, Nürnberg ilkeleri toplum üzerinde önemli bir etkiye sahip oldu; bunun sonuçlarını anlamaya ve ele almaya yönelik tartışmalar, düşünceler ve eylemler yarattı. İster yerel ister küresel olsun, Nürnberg ilkeleri her yaştan, her kökenden ve meslekten bireylerin dikkatini çekmiş ve çağdaş yaşamın merkezi bir unsuru olarak öne çıkmıştır. Bu nedenle, günümüz dünyasında kapsamını ve alaka düzeyini daha iyi anlamak için Nürnberg ilkeleri analizini daha derinlemesine incelemek, çoklu boyutlarını ve sonuçlarını araştırmak çok önemlidir.
Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs, bundan sorumludur ve cezalandırılması olasıdır.
II. İlke
Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eyleme karşı bir ceza öngörülmese de, bu şahsı uluslararası hukuk önünde işlediği suçun sorumluluğundan kurtarmaz.
III. İlke
Uluslararası hukuka göre suç kabul edilen bir eylemde bulunan şahıs, devlet başkanı ya da sorumlu hükümet memuru olmaları, işbu şahısları uluslararası hukuk önünde sorumluluktan kurtarmaz.
IV. İlke
Bir şahsın üstü ya da hükûmetinin emrine uygun davranması, ahlakî irade bir şahıs için her zaman bir olanak olduğundan, uluslararası hukuk önünde sorumluluğunu ortadan kaldırmaz.
V. İlke
Uluslararası hukuka göre suç işlediği iddia edilen şahıs, gerçeklere ve hukuka uygun olarak adil yargılanma hakkına sahiptir.
VI. İlke
Aşağıda sıralanan suçlar uluslararası hukuk önünde cezaî suçlar olarak belirlenmiştir:
Yasaların ya da savaş adetlerinin ihlalleri, örneğin: köle işçilere ya da herhangi bir amaçla sivil halka ya da işgal altındaki bölge halkına, savaş tutsaklarına, denizdeki insanlara, kötü davranma ya da onları, rehineleri öldürme, sınırdışı etme; kamu ya da özel mülklerin yağmalanması, kent, kasaba ve köylerin ahlaksızca yıkımı ya da askerî gereklilikle açıklamayacak biçimde tahrip edilmesi;
Savaş suçu ya da insanlığa ya da barışa karşı işlenen suçların eyleme geçirilmesinde suç ortaklığı, VI. İlkede belirtildiği üzere uluslararası hukuka göre bir suçtur.