Muhammed Nasır

Günümüz dünyasında, Muhammed Nasır çok çeşitli insanlar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Muhammed Nasır gerek toplum üzerindeki etkisi, gerek tarihsel önemi, gerekse popüler kültür üzerindeki etkisi nedeniyle farklı alanlarda merak ve tartışma uyandıran bir konudur. Bu makalede, Muhammed Nasır ile ilgili farklı yönleri ve bakış açılarını inceleyerek onun günümüz dünyasındaki önemini ve sonuçlarını analiz edeceğiz. Multidisipliner bir yaklaşımla, Muhammed Nasır hakkındaki anlayışımızı derinleştirmeye çalışacağız ve okuyucuların bu büyüleyici konuyu derinlemesine incelemesine ve bu konudaki bilgilerini genişletmesine olanak tanıyan kapsamlı bir vizyon sunacağız.

Muhammed Nasır
Muvahhidler'in Halifesi
Muvahhid Halifeliği Hükümdarı
Hüküm süresi25 Ocak 1199-1213
Önce gelenEbu Yusuf Yakup el-Mansur
Sonra gelenYûsuf el-Müstansır
Doğum1182
Ölüm1213 (30-31 yaşlarında)
Eş(ler)iKamer
Çocuk(lar)ıYûsuf el-Müstansır
HanedanMuvahhidler
BabasıEbu Yusuf Yakup el-Mansur
AnnesiAmmetullah bint Ebu İshak[1]
Diniİslam

Muhammed Nasır (Arapça: الناصر الدين الله محمد بن المنصور d. 1182 - ö. 22 Ocak 1213) Endülüs'te 1121-1269 tarihleri arasında hüküm süren Muvahhidler'in 1199-1213 arasında tahtta kalan hükümdarı.

Muhammed Nâsır-Lidînillâh, iki ana konu olan devletin iç siyasetinde istikrarlı olmak ve ülkenin üzerindeki dış siyasette Hristiyanların baskısını azaltmaktı.[2]

16 Temmuz 1212'de tüm İspanya'yı Araplardan geri almak isteyen Hristiyan León, Kastilya, Navarra ve Portekiz karma ordularına karşı Las Navas de Tolosa Muharebesi'nde (El-Ukab Çarpışması) ağır bir yenilgiye uğradı. Güney İspanya'da, Endülüs'te Jaén kentinin 64 km kuzeyinde olan muharebe sonucunda ordusunun yenilgiye uğramasının ardından Sultan Muhammed Nasır da Fas'ın Marakeş kentine kaçtı ve orada öldü.

Muhammed Nasır'ın uğradığı yenilgi Endülüs'teki Arap taarruz gücünün sona erdiğini gösterdi ve Araplar 1492'ye dek sürekli müdafaa durumunda kalmaya başladılar.

Kaynakça

  1. ^ al-Fāsī, ʻAlī ibn ʻAbd Allāh Ibn Abī Zarʻ; al-Gharnāṭī, Ṣāliḥ ibn ʻAbd al-Ḥalīm (1860). Roudh el-Kartas: Histoire des souverains du Maghreb (Espagne et Maroc) et annales de la ville de Fès (Fransızca). Impr. impériale. s. 326. ...had as mother a legitime wife (of his father) Ammet Allah (servant of God), daughter of the sid Abou Ishac ben Abd el-Moumen ben Aly 
  2. ^ "MUVAHHİDLER". TDV İslâm Ansiklopedisi. 21 Ekim 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Aralık 2022.