Moskova Ateşkes Antlaşması

Bu yazımızda son yıllarda farklı alanlardaki etkisi nedeniyle ilgi odağı haline gelen Moskova Ateşkes Antlaşması konusuna değineceğiz. Moskova Ateşkes Antlaşması, anlamanın ve sonuçları üzerinde düşünmenin önemini vurgulayan, alandaki uzmanlar tarafından tartışma ve analiz konusu olmuştur. Bu yazı boyunca Moskova Ateşkes Antlaşması ile ilgili farklı bakış açılarını ve araştırmaları inceleyerek bu konuya kapsamlı ve güncel bir bakış açısı sunacağız. Benzer şekilde, mevcut bağlamda kapsamını ve etkisini anlamak için toplum, ekonomi, politika ve diğer ilgili yönler üzerindeki etkisini araştıracağız.

Kırmızı bölgeler Finlandiya'dan Sovyetler Birliği'ne Devam Savaşı sonrasında verildi. Porkkala 1956'da Finlandiya'ya geri verildi.

Moskova Ateşkes Antlaşması, Finlandiya ile diğer taraftan Sovyetler Birliği ve Birleşik Krallık ile 19 Eylül 1944'te imzalanmıştır. Anlaşma ile Devam Savaşı bitmiştir.

Savaş koşulları

Finlandiya 1940 yılında yaptığı Moskova Barış Antlaşması ile Karelya ve Salla bölgelerini ve Finlandiya Körfezi'nde bulunan birçok adayı vermişti.Yeni Ateşkes ile 1940 yılındaki antlaşmaya bağlı kalınarak ayrıca Petsamo bölgesini de Sovyetlere veren Finlandiya Porkkala bölgesini de 50 yıllığına Sovyetler Birliğine bırakıyordu (Bölgenin yönetimi 1956 yılında Finlandiya'ya bırakıldı).

Finlandiya Sovyetler Birliğine 6 yıl boyunca savaş tazminatı olarak $300,000,000 ödeyecekti.[1] Ateşkesten sonra Finlandiya topraklarında bulunan Alman askerleri ile 1944-1945 arası Laponya Savaşı oldu.

Kaynakça