Monika Ertl

Bu yazıda günümüz toplumundaki önemini anlamak amacıyla Monika Ertl'i farklı açılardan analiz edeceğiz. Monika Ertl, ekonomiden popüler kültüre kadar çeşitli alanlarla olan ilgisi nedeniyle uzmanların ve akademisyenlerin dikkatini çekti. Yıllar boyunca Monika Ertl akademisyenler, aktivistler ve hatta siyasi liderler tarafından tartışma ve analiz konusu oldu. Bu anlamda, Monika Ertl'in çevremiz üzerindeki etkisini ve geleceğe yönelik etkilerini anlamak için farklı yönlerini araştırmak önemlidir.

Monika Ertl
Doğum17 Ağustos 1937
Münih, Nazi Almanyası
Ölüm12 Mayıs 1973
El Alto, La Paz, Bolivya
Tanınma nedeniToto Quintanilla'nın öldürülmesi

Monika Ertl (d. 7 Ağustos 1937, Münih - ö. 12 Mayıs 1973, La Paz), Ñancahuazú Guerrilla üyesi, belgesel yapımcı ve yönetmeni, kameraman. Che Guevara'nın katledilişinin intikamını alan kişi olarak bilinir.

Hayatı

Alman kâşif, antropolog, yazar ve film yapımcısı Hans Ertl'ün kızı olan[1] Monika Ertl, ailesiyle birlikte 1952 yılında Bolivya'ya göç etti. Burada babasının bazı filmlerine eşlik eden Monika, bu süreçte faşizm koşullarında silah kullanmayı öğrendi. Bolivyalı belgesel film yapımcısı Jorge Ruiz ile çalıştı. Sinema tarihinde kadın belgesel film yapımcı-yönetmenlerinin öncülerindendir.[2]

Bir maden mühendisiyle evlenip boşanmasının ardından, Ulusal Kurtuluş Ordusu (Kolombiya) (ELN)'nın Bolivya koluna katıldı. Kısa bir süre Che ile yolları kesiştı. Ernesto Che Guevara'nın öldürülüşünden sonra, 1971 yılında Hamburg'da ellerinin kesilme emrini veren Bolivya konsolosu Albay Roberto Quintanilla Pereira'yı ve altı kurşunla öldüren Bolivyalı polis şefi Quintanilla'yı makamında[3] öldüren Monica Ertl, 1973 yılında "Lyon Kasabı" olarak bilinen, eski Gestapo üyesi ve Nazi Alman Klaus Barbie'nin hazırladığı bilinen bir tuzak sonucu öldürüldü.[4] Babasının talebi üzerine yeri belli olmayan isimsiz bir mezarlığa defnedildi.

Alman gazeteci Jürgen Schreiber Ertl hakkında "Sie Starb Wie Che Guevara Die Geschichte der Monika Ertl" adlı bir kitap yazmıştır.[5]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 22 Haziran 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 15 Mart 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 25 Nisan 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 27 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2013. 

Dış bağlantılar

Kategori:Alman komünistler Kategori:Alman suikastçılar