Günümüz dünyasında Modern pentatlon giderek daha alakalı hale gelen bir konudur. Siyasi, sosyal, bilimsel veya kültürel alanda Modern pentatlon her kesimden insanın dikkatini çekti. Etkisi günlük yaşamın farklı yönlerinde önemli ölçüde hissedildi; tartışma, yansıma ve eyleme yol açtı. Bu makalede, Modern pentatlon ile ilgili farklı yönleri keşfederek etkilerini, kökenini, gelişimini ve geleceğe yönelik perspektiflerini analiz edeceğiz. Hiç şüphe yok ki Modern pentatlon toplumumuzda bir dönüm noktası oldu ve kapsamını anlamak, mevcut bağlamı ve izlenecek olası eğilimleri anlamak için çok önemli.
Modern pentatlon, aynı gün içinde atıcılık, epe eskrim, serbest stil yüzme, binicilik ve 3 km. koşudan oluşan 5 yarışı içeren spor mücadelesidir.[1] Spor, Union Internationale de Pentathlon Moderne (UIPM) (Uluslararası Modern Pentatlon Federasyonu) tarafından yönetilmektedir.
Yüksek dayanıklılık gerektiren bu sporda, sporcu her spor branşını sadece o sporu yapan sporcuların elit atletleri seviyesinde yapmak durumundadır.
Spor, modern olimpiyatların kurucusu olan Pierre de Coubertin tarafından icat edilmiştir. Oyunun adı, Yunanca 5 anlamına gelen "penta" sözcüğünden gelmektedir. Spor, ilk kez 1912 Yaz Olimpiyatları'nda düzenlendi ve sporun ilk şampiyonu İsveçli atlet Gösta Lilliehöök oldu. Kadın pentatloncular ise, bu dalda ilk kez 2000 Yaz Olimpiyatları'nda yarıştılar.[1]
Genellikle pentatlondaki her spor dalını düzenleyen kurallar, bu spor dallarının ayrı ayrı yarışıldığı oyunlardaki kuralların aynısıdır. Buna karşın, at ile engel atlama yarışmasında pentatloncular, binecekleri atları belirlemek için kura çekerler. Sporcuların 5 deneme atlayışı yapıp atlarını iyice tanımaları için yalnızca 20 dakikaları vardır. Ayrıca, atletler koşu yarışlarında birbirinden mesafeyle ayrılmış pozisyonlarda çıkış yaparlar.
Andy Archibald: Modern Pentathlon - A Centenary History: 1912-2012. Grosvenor House Publishing, Guildford 2012, ISBN 978-1-78148-756-3.
![]() | Spor ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |