Bugün Misznay Schardin etkisi çok sayıda insanın ilgisini çeken bir konudur. Yıllar boyunca, çeşitli görüş ve teorileri ateşleyen tartışma, çalışma ve araştırma konusu olmuştur. Misznay Schardin etkisi ister bir kişi, ister bir konu, ister bir tarih ya da başka bir unsur olsun, günümüz toplumundaki önemi yadsınamaz. Bu nedenle, önemini ve çeşitli alanlardaki yansımalarını anlamak için farklı yönlerini araştırmak önemlidir. Bu yazıda Misznay Schardin etkisi'i detaylı bir şekilde inceleyeceğiz ve günümüz dünyamız üzerindeki etkisini analiz edeceğiz.
Misznay – Schardin etkisi (doğru yazılımı Misnay – Schardin) veya plaka etkisi, geniş bir patlayıcı tabakasının bir tür genişleme özelliğidir.
Patlayıcı infilakı, patlayıcı yüzeyinden doğrudan ve dikey'e doğru genişler. Her yöne genişleyen yuvarlak patlayıcı yükün patlamasından farklı olarak, patlayıcı bir tabaka tarafından üretilen patlatma her iki yönde de düzlemine dik olarak genişler. Bununla birlikte, bir taraf ağır veya sabit bir kütle ile desteklenirse, patlamanın çoğu (yani hızla genişleyen gazın ve kinetik enerjisinin çoğu) kütleden uzağa doğru yansıtılır.
Misznay-Schardin etkisi, Nazi Almanyası için tanksavar mayını daha etkili bir yöntem geliştirmeye çalışan patlayıcı uzmanları Macar József Misnay ve Alman Hubert Schardin tarafından incelenmiş ve denenmiştir. Bazı kaynaklar tasarımlarının kullanılabilir hale gelmeden II. Dünya Savaşı'nın sona erdiğini iddia etselerde, onlar çalışmalarına devam ettiler. Misnay iki adet silah üretti. Bunlar 43M TAK anti-tank mayını, 44M LŐTAK ise yandan saldırı mayınıydı. Macar Ordusu bu silahları 1944–1945 yılları arasında kullanmıştır.
AT2 mayını ve M18 Claymore mayınları bu kural ile çalışmaktadır.[1]