Milli Fırka

Günümüz dünyasında Milli Fırka sürekli tartışılan ve analiz edilen bir konudur. Milli Fırka gerek toplum üzerindeki etkisi, gerek tarihteki önemi, gerekse kültür üzerindeki etkisi ya da bilim alanındaki önemi nedeniyle tartışma gündeminde önemli bir yer tutuyor. Milli Fırka, antik çağlardan günümüze insanlığın ilgi ve merakını uyandırmış, derin düşüncelere yol açmış ve aralıksız araştırmalara yol açmıştır. Bu makalede, Milli Fırka'in çeşitli yönlerini inceleyeceğiz, birçok yönünü ve mevcut bağlamda anlamını çözeceğiz.

Kırım Tatarları ve mollalar

Milli Fırka, 1912 yılında Çarlık Rusyasın'da kurulmuş siyasi bir partidir. Kırım Türkleri'nin Rusya'nın sömürgeciliğinden kurtulmak, siyasi ve kültürel haklarını geri kazanmak ve vatanların da hür yaşamak amacıyla Numan Çelebi Cihan tarafından kurulmuştur.[1] Hükûmete muhalif bir politik çizgide yer aldı. Partililer 1918 yılında Bolşevikler ile silahlı çatışmalara girdi fakat muvafakat olamadı. Başkan Numan Çelebi Cihan'ın öldürülmesinden sonra parti dağıtıldı ve birçok üyesi tutuklandı. Bazı parti mebusları 18 Ekim 1921'de kurulan Kırım Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti hükûmetinde yer almaya başladı.[2]

Kaynakça

  1. ^ "Milli Fırka Başkanı Numan Çelebi Cihan". 1 Nisan 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017. 
  2. ^ "Milli Fırka Üyeleri". 15 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2017.