Mentalizm

Günümüz dünyasında Mentalizm çok sayıda insan için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konudur. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Mentalizm günlük yaşamın birçok alanında merkezi bir tema haline geldi. İster iş, ister akademik, sosyal veya kişisel alanda olsun, Mentalizm toplumun gelişiminde ve evriminde çok önemli bir rol oynar. Tarih boyunca Mentalizm, bu yöndeki bilginin zenginleşmesine ve genişlemesine katkıda bulunan çalışma ve tartışma konusu olmuştur. Bu makalede, Mentalizm ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz ve farklı alanlardaki etkisini ve geleceğe yönelik beklentileri analiz edeceğiz.

Bu resim, Nazi dönemine aittir ve zihinsel engellilere karşı ayrımcı bir tutum sergileyerek, onları "erbkrank" olarak damgalayıp, toplumda olumsuz bir algı yaratmayı amaçlamaktadır.

Mentalizm, bir kişide var olan veya olduğu düşünülen zihinsel durum ve özelliğe karşı takınılan ayrımcılık ve yapılan baskıdır. Ayrımcılık ruhsal bozukluk ve bilişsel bozukluğa dair basmakalıp anlatılara dayanmaktadır. Ayrımcılığın hedefinde otizm, öğrenme güçlüğü, DEHB, bipolar bozukluk, şizofreni gibi kişilik bozukluklarının yanında kekemelik, tikler ve mental retardasyon olabilir.

Cinsiyetçilik veya ırkçılık başta olmak üzere diğer ayrımcılık türlerinde olduğu gibi, mentalizm de sosyal eşitsizliği beslemektedir. Bu ayrımcılığın erken formları ilgili kişiyi küçümseme ve hakarettir. En uç formu ise bu kişileri insan olarak görmemektir.

Mentalizm, zihin anlamındaki mental sözcüğünden türetilmiştir. Kimi zaman engelli ayrımcılığıyla benzer motivasyonla toplumsal damgalanmaya yol açsa da, aynı anlamda kullanılamaz. Engelli ayrımcılığı daha çok fiziksel engellileri hedef almaktadır.