Günümüz dünyasında Menarş hala güncel bir konudur ve birçok kişinin ilgisini çekmektedir. Toplum üzerindeki etkisi, tarihteki önemi, popüler kültür üzerindeki etkisi veya profesyonel alandaki önemi nedeniyle Menarş, çeşitli ortamlarda çalışma ve tartışma konusu olmaya devam ediyor. Bu makalede Menarş ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz, zaman içindeki gelişimini, farklı alanlardaki etkisini ve geleceğine dair bakış açılarımızı analiz edeceğiz. Kapsamlı bir yaklaşımla, Menarş'in eksiksiz ve güncel bir görünümünü sunmayı amaçlayarak okuyucuya bu konuyu daha iyi anlama ve değerlendirme fırsatı verir.
Menarş (Yunanca: Grekçe: μήν (mēn); "ay" + Grekçe: ἀρχή (arkhē); "başlangıç"), dişi insanlarda görülen ilk âdet döngüsünü tanımlar. Terim sosyal ve bilimsel açıdan, kadınlarda doğurganlığın başladığını göstermesinden ötürü, ergenlik döneminin en önemli olaylarından biri olarak kabul edilir.
Pek çok kız farklı yaşlarda ilk âdet kanamalarını tecrübe eder. Ortalama olarak menarş 12 ile 15 yaşları asında gerçekleşir.[2][3] Bu zamnalama farklılıklarının, genetik, beslenme ve genel sağlık faktörlerinden kaynaklandığı düşünülmektedir.[4] Bazen yaş, sekize kadar inebilir ve bu durum, normal olabilir.[5] Bu ilk regl, genellikle gelişmekte olan ülkelerde gelişmiş ülkelere göre daha geç başlayabilir.[6] Ortalama menarş yaşı ABD'de yaklaşık 12,5;[7] Kanada'da 12,7;[8] Birleşik Krallık'ta 12,9[9] ve İzlanda'da 13,1'dir.[10] Türkiye'de yürütülmüş bir çalışma İstanbul'daki kızların medyan menarş yaşını 12.74 yıl olarak bulmuştur.[11]
Menarş, ergenlikte meydana gelen, aşağıdaki fiziksel süreçlerin sonucunda oluşan bir olaydır.
Menarşın oluşmasına işaret eden özel bir hormon keşfedilmemiştir, ancak dalgalanarak yükselenen östrojen seviyesinin endometriyumu kalınlaştırması sonucunda oluştuğu düşünülmektedir.
Âdet kanaması taze ve pıhtılaşmış kan ile endometriyal dokunun bir kombinasyonundan oluşmaktadır. Menarş sonucu oluşan akıntı, ilerleyen yaşlarda oluşucak akıntılarla kıyaslandığında genellikle daha açık renkli ve daha az olmaktadır.
<ref>
etiketi; Jones2011
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
<ref>
etiketi; Women2014Men
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)
<ref>
etiketi; Diaz2006
isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: Kaynak gösterme)