Melodika

Melodika son zamanlarda büyük ilgi ve tartışma yaratan bir konudur. Pek çok yönüyle bu konu, alandaki uzmanlardan etkisini anlamakla ilgilenen sıradan insanlara kadar toplumun çeşitli kesimlerinin dikkatini çekti. Zaman ilerledikçe Melodika kendisini mevcut konuşmalarda merkezi bir nokta olarak konumlandırıyor ve farklı perspektiflerden yansımaları ve analizleri teşvik ediyor. Bu makale Melodika'in farklı yönlerini incelemeyi, sonuçlarını keşfetmeyi ve bu konuya tam bir genel bakış sunmayı amaçlıyor.

2009

Melodika, üflemeli ve tuşlu bir müzik enstrümanıdır. Bu enstrüman ağızla üflenir ve tuşlara basılarak ses çıkarılır. Flüte benzer ama tek bir tuşa basınca o nota çıkar. Başlangış notası fa ve bitiş notası do dur. Parmaklar numaralandırılır; başparmak 1. işaret parmağı 2. orta parmak 3. yüzük parmağı 4. serçe parmağı da 5. olarak adlandırılır.

Yeni başlayanlar uzun hortumuyla kullanırlar. Sol elle tutulur, sağ elle üzerindeki (piyano tuşları gibi) tuşlarına basılarak çalınır. Arkasında tutacak sapı bulunur. Müzik eğitimi için ideal bir çalgıdır. Melodika genelde ilköğretim okullarında eğitim amaçlı olarak müzik derslerinde çalınmaktadır. Diatonik ve kromatik aralıklardan oluşur. Notası ikinci çizgi Sol açkısı ile yazılır. Çalgı sol elle tutulup, üfleme deliğinden soluk verilirken, sağ el parmakları dokunaklar üzerinde dolaşarak ezgi seslendirilir. Çocukların müzik eğitiminde ve geliştirilmesinde önemli bir yeri olduğu söylenebilir. Daha çok ilkokul müzik eğitiminde önem kazanmış bir çalgıdır. İlk çalışma, çocuklarda günde iki saati geçmemeli ve bu çalışmaların süresi onbeşer dakikalık bölümler biçiminde yapılmalıdır. Çalışmalar ilerledikçe saat süresi dört, çalışma bölümleri süresi ise otuz dakika olabilir. İlk başlayanlarda bu süreyi aşmak asla doğru değildir.