Günümüz dünyasında Malt içeceği geniş bir kitlenin büyük ilgisini çeken ve alakalı bir konudur. Malt içeceği'in önemi toplum, ekonomi ve kültür üzerindeki etkisine yansıyor. Hem uzmanlar hem de amatörler bu konuya büyük ilgi gösteriyor ve bunun sonuçlarını ve sonuçlarını anlamaya çalışıyorlar. Ayrıca Malt içeceği, insanların bu çalışmaya ilgi duymasını ve katılımını sağlayan yeni araştırma ve gelişmelerle sürekli gelişen bir konudur. Bu makalede, Malt içeceği'i ve farklı alanlardaki etkisini derinlemesine inceleyerek, onun günümüz dünyasındaki etkisini anlamamıza olanak tanıyan kapsamlı bir vizyon sunacağız.
Malt içeceği, ana maddesi bir çeşit tahıl olan arpa bitkisinin tohumunun işlenmeden önce geleneksel bir yöntem olan "maltlama" ile hafifçe filizlenmesiyle yapılan fermente bir içecektir. Bu içecek kategorisi, alkolsüz biradan, alkollü biraya, arpa şarabından, malt likörüne ve viskiye kadar geniş bir yelpazede alkollü ve alkolsüz içecekleri kapsar. Örneğin; arpa maltından üretilen damıtılmış içki olan malt viski de bir çeşit malt içeceğidir.
Şimdiye kadar en yaygın malt içeceği, iki ana stili olan biradır (şerbetçiotu ile çeşnilendirilmiş doğal olarak fermente edilmiş arpa nişastası): ale ve lager. Bu şekilde demlenen düşük alkol seviyeli bir içecek teknik olarak "düşük alkollü bira" veya "alkolsüz bira" ile aynıdır. Böyle bir içecek, hacimce göz ardı edilebilir alkol oranına sahip, (teknik olarak hacimce %0,5'ten az) hafifçe değiştirilmiş bir demleme işlemi kullanılarak hazırlanabilir. Bunlara "alkolsüz bira" denir. Alkol oranı % 0.5 ila % 3 arasında ise bunlara "düşük alkollü bira" denir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde, "malt içeceği" terimi, bira toptancıları gruplarının ticaret birlikleri (örneğin Tennessee Malt İçecekleri Birliği) tarafından, biracılık zanaatıyla ilgili terimler kullanarak profesyonel bir imaj yaratmak, politik veya yasal nedenlerle veya bir bölgede bira ile ilişkilendirilebilecek olası olumsuz çağrışımlardan kaçınmak için kullanılabilir.
Türkiye'de alkolsüz bira ile ilgili yasal altyapı, 2006/33 nolu Türk Gıda Kodeksi Bira Tebliği ile getirilmiştir.[1] Bu tebliğin 5. maddesinde, 20 °C sıcaklıkta, hacimce en fazla % 0.5 alkol oranına sahip olan bira "alkolsüz bira" olarak adlandırılır, denmektedir.[1] Alkolsüz bira Türkiye’de 2011 yılında satılmaya başlanmıştır. Alkolsüz biranın toptan veya perakende satışı için TAPDK belgesi alınmasına gerek yoktur.[2]
Türkiye'de Alkolsüz bira yanında ayrıca "Alkolsüz Malt İçeceği" de satılmaktadır. Bu ürünlerde % 2 oranında "arpa maltı eksraktı" bulunmaktadır. Dolayısıyla bu ürünlerde alkol oranı % 0.00'dır. Bu türden ürünlerin üretimi ve satışı ise Türk Gıda Kodeksi Alkolsüz İçecekler Tebliği'ne göre yapılmaktadır.[3]
Ek olarak, malt içeceği terimi, doğal veya yapay tatlandırıcıların (ve bazen renklendiricilerin) şaraplara, meyvelere, kolalara, doğal cider'lara veya diğer içeceklere benzer bir tat ve görünüm kazandırmak için eklendiği maltlanmış tahıllardan hazırlanan birçok başka aromalı içeceğe uygulanır. Bu alt kategoriye, Smirnoff Ice'da (ABD ve Fransız versiyonu) olduğu gibi "malternatif" adı verilmiştir.[4][5]
Bu tür ürünlerin Amerika Birleşik Devletleri'nde pazarlanması son yıllarda hızla artmıştır. Çoğu eyalet ve federal yasalarda, bu ürünler bira ile aynı şekilde düzenlenir ve bu da bira lisansına sahip bir perakendecinin daha geniş bir ürün yelpazesi satmasına olanak tanır. Bu ayrıca genellikle damıtılmış içkilerle ilişkili daha yüksek vergilerden ve daha katı düzenlemelerden kaçınılmasını sağlar.