Maden suyu

Günümüz dünyasında Maden suyu, geniş bir yelpazedeki bireyler ve topluluklar için büyük önem taşıyan ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Ortaya çıkışından bu yana, Maden suyu hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekerek, kökeninden modern toplum üzerindeki etkisine kadar çeşitli tartışmalara yol açtı. Maden suyu çeşitli açılardan incelendi ve analiz edildi, bu da konuyla ilgili çok sayıda bilgi ve görüşe yol açtı. Bu makalede, Maden suyu'in heyecan verici dünyasına dalacağız, anlamlarını, sonuçlarını ve gelecekteki olası gelişmelerini keşfedeceğiz.

Maden suyu

Maden suyu, jeolojik ve fiziksel olarak koruma altında tutulan yeraltı sularından kuyu açılarak, kaplıca, ılıca veya kaynaktan doldurularak elde edilmiş, çözünmüş katı madde içeriği toplam 250 ppm'den daha az olmayan sulara verilen isimdir.

Çözünmüş mineral tuzları, elementler ve gaz içerirler. Mineralli suları diğer sulardan ayıran özellik, kaynağından elde edildiği anda özel miktar ve oranlarda mineraller ve iz elementler içermeleridir. 500 ppm'den daha az mineral içerenlere düşük mineralli su, 1500 ppm'den daha fazla içerenlere yüksek mineralli su denilmektedir.[1]

Maden suyu ise yerin en derin katmanlarından çıkar, çıktığı yerin jeolojik özelliklerini taşır ve magmadan aldığı karbondioksit gazının basıncı vasıtasıyla yeryüzüne çıkar. Yeryüzüne çıkarken geçtiği katmanlardan mineralleri de alarak yol alır. Bu durumda maden suyu mineralce çok zengindir.[2]

Maden suyu ihtiva ettiği alkali oluşturucu minerallerle vücudun çeşitli elektrolitlerinin konsantrasyonunu düzenler ve özellikle sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfat yoğunluğunu dengeler.[3] Bu mineraller, organizmanın biyokimyasal reaksiyonlarına aktif olarak katılır ve düzenler. Maden suları farklı tatlarla tatlandırılabilir, cam şişe, plastik şişe, içecek kutusu, bardak ve diğer ambalajlarda saklanır.

Magnezyum, kalsiyum, sodyum ve potasyum özellikleri açısından oldukça zengin olan maden suyu, yaz aylarında terlemeden kaynaklı olarak kaybedilen mineralin tekrar alınması için oldukça önemlidir.[4]

Kaynakça

  1. ^ Mineral Waters of the World
  2. ^ "Hard Water". USGS. 8 Nisan 2014. 15 Haziran 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Mayıs 2015. 
  3. ^ "CFR - Code of Federal Regulations Title 21". www.accessdata.fda.gov. 18 Ağustos 2003 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Aralık 2020. 
  4. ^ "Nutrients in Drinking Water". World Health Organization. 19 Mayıs 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Mayıs 2024.