Mısırlızade İbrahim Paşa

Günümüz dünyasında, Mısırlızade İbrahim Paşa alakalı bir konu haline geldi ve her yerdeki insanların genel ilgisini çekiyor. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Mısırlızade İbrahim Paşa, çalışma şeklimizden kişisel ilişkilerimize kadar her şeyi etkileyerek hayatımızda öncü bir rol üstlendi. Bu makale, Mısırlızade İbrahim Paşa'in modern toplumdaki etkisini ve önemini kapsamlı bir şekilde araştırıyor ve hayatımızın farklı yönleri üzerindeki etkilerinin ayrıntılı bir analizini sunuyor. Mısırlızade İbrahim Paşa ister tanınmış bir kişi olsun, ister tarihi bir olay, ister sosyal bir olgu olsun, alaka düzeyi sınırları aşan ve farklı perspektiflerden incelenmeyi hak eden bir konu.

Mısırlızade İbrahim Paşa (ö. 11 Eylül 1697, Zenta), Osmanlı devlet adamı.

1676 yılında Trablusgarp Beylerbeyi oldu. 1683 yılında ise derya beyleri zümresine dahil olarak (Osmanlı donanmasının kadırgadan kalyona geçiş sürecinde) Tersane-i Âmire'de kalyon inşasına nezaret etti. 1685 Kasım ayında Kaptan-ı derya olarak atandı ve bu mesaisini sürdürdü. 1688 Ağustos'unda azledilerek Eğriboz Muhafızlığı görevine verildi.

1690 Mart'ında ikinci kez Kaptan-ı derya olarak atandı ve 1691 Aralık ayında azledildi. 1695 yılında Venedik işgaline giren Sakız'ın kurtarılmasında Amcazade Hüseyin Paşa'yla ortak harekât icra etti. Ardından Anadolu Beylerbeyi oldu.

11 Eylül 1697'de katıldığı Zenta Muharebesi'nde hayatını kaybetti.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Tuhfe-i Mustafaviyye Fi Beyan-ı Kapudanan-ı Devlet-i Aliyye", Şehrizade Mehmed Said Efendi, (haz. Davut Adlığ), Efe Akademi Yayınları (2020), s.127
Askerî görevi
Önce gelen:
Sarhoş Ahmed Paşa
Kaptan-ı Derya
20 Aralık 1685 – 7 Aralık 1688
Sonra gelen:
Kalaylıkoz Hacı Ahmed Paşa
Önce gelen:
Mezomorto Hüseyin Paşa
Kaptan-ı Derya
8 Şubat 1690 – 16 Ocak 1692
Sonra gelen:
Palabıyık Yusuf Paşa