Bu yazıda Münir Süleyman Çapanoğlu'in heyecan verici dünyasına gireceğiz. İster bir kişi olsun, ister güncel bir konu, tarihsel bir tarih ya da başka bir ilgili unsur olsun, Münir Süleyman Çapanoğlu ile ilgili farklı yönleri derinlemesine keşfetmeye çalışacağız. Kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak için farklı bakış açılarını ele alacağız, olası çıkarımları ve sonuçları analiz edeceğiz ve Münir Süleyman Çapanoğlu'e eleştirel ve yansıtıcı bir bakış açısı sunmaya çalışacağız. Bu makalenin, bu konudaki bilgilerini genişletmek isteyenlerin ilgisini çekeceğini ve sadece yeni fikirlerin değil, aynı zamanda Münir Süleyman Çapanoğlu etrafında yapıcı tartışmalara da yol açacağını umuyoruz.
Münir Süleyman Çapanoğlu (1894, İstanbul - 1 Temmuz 1973), Türk gazeteci, yazar ve basın tarihçisi. Basın Tarihimizde (İlâve) ve Basın Tarihimizde Mizah Dergileri adlı kitaplarıyla tanınmaktadır.
1894'te Fatih Beyazıt'ta doğdu. Babası Süleyman Bey annesi ise Zekiye Hanım'dı, aynı zamanda basın tarihinde yer edinmiş Agâh Çapanoğlu'nun torunuydu. İlk tahsilini Beyazıt Camii'nde gördü, daha sonra Fransız bir kadından dil dersi adlı. Şemsül Maarif ve Numunei Terakki gibi okullarda eğitimine devam etti. Mahmut Yesari ile öğrencilik yıllarında arkadaşlık kurdu. Saint-Joseph Fransız Lisesi'nde eğitimi sonrasında Darülfünun'da edebiyat bölümüne kaydoldu ancak I. Dünya Savaşı çıktığı için askere alındı. Gazetecilik mesleğine başlaması Türk muharriri Ahmet Rasim'den etkilenmesiyle oldu. Mihran Nakkaşyan'ın (1850-1944) Sabah'ında sık sık giderek deneyim kazandı. II. Meşrutiyet sonrasında İkdam'la başladığı mesleğinde devrin İstanbul gazetelerinin birçoğunda çalışarak devam etti. En uzun süreli olarak Alemdar gazetesinde görev aldı. Hayatının son 10 yılında gözleri görmüyordu. Tedavi sürecinin riskleri nedeniyle cerrahi bir müdahale yapılamadı. Bazı makalelerinini arkadaşlarına yazdırdı. Ölümü sonrasında Sabih İzzet Alaçam "Münir Süleyman" başlıklı bir şiir yazdı.[1]
Çapanoğlu'nun eserleri şöyledir:[2]