Lupus vulgaris

Bu makalede Lupus vulgaris konusu geniş ve ayrıntılı bir perspektiften ele alınarak, okuyucuya bu ilgi konusu konuya ilişkin eksiksiz ve güncel bir vizyon sunmak amacıyla ele alınacaktır. Kökeni, gelişimi, mevcut etkisi ve gelecekteki olası perspektifler dahil olmak üzere Lupus vulgaris ile ilgili çeşitli yönler analiz edilecektir. Aynı şekilde Lupus vulgaris'in kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyonunu sağlamak amacıyla konuyla ilgili uzmanların farklı bakış açıları ve görüşleri sunulacaktır. Ayrıca Lupus vulgaris'in farklı bağlamlardaki alaka ve önemini örnekleyen vaka çalışmaları ve somut örnekler sunulacaktır. Bu makale aracılığıyla okuyucunun Lupus vulgaris hakkında tam bir anlayışa sahip olmasını sağlamayı amaçlıyoruz, böylece bilgilerini derinleştirebilir ve bu ilginç konu hakkında geniş ve ayrıntılı bir vizyon elde edebilirler.

Lupus vulgaris

Lupus vulgaris ya da "Tuberculosis luposa",[1] nodüler görünümde, ağrılı, tüberküloz deri lezyonlarına verilen isimdir. Lezyonlar en sık yüzde burun çevresinde, göz kapakları, yanaklar, dudaklar ve kulaklarda görülür.[2] Lezyonlar tedavisiz bırakılırsa hızlıca deri ülserlerine dönüşür.

19. yüzyılda, bu hastalığın özellikle kronik ve ilerleyici doğası dikkatleri çekti. Tüm tedavilere rağmen on yıl, yirmi yıl, hatta daha uzun süre aktif kalabiliyordu. Danimarkalı hekim Niels Ryberg Finsen tarafından "yoğunlaştırılmış ışık radyasyonu" şeklinde tarif edilen fototerapinin bulunmasıyla tedavisinde yeni bir dönem başlamıştır. Bu buluş Finsen'e Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü kazandırmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Rapini, Ronald P.; Bolognia, Jean L.; Jorizzo, Joseph L. (2007). Dermatology: 2-Volume Set. St. Louis: Mosby. ss. Chapter 74. ISBN 1-4160-2999-0. 
  2. ^ James, William D.; Berger, Timothy G.; ve diğerleri. (2006). Andrews' Diseases of the Skin: clinical Dermatology. Saunders Elsevier. ISBN 0-7216-2921-0. 

Dış bağlantılar

Sınıflandırma