Loess Platosu

Loess Platosu konusu yıllar içerisinde büyük ilgi ve merak uyandıran bir konudur. Günümüzde farklı alan ve disiplinlerde en çok tartışılan ve analiz edilen konuların başında gelmektedir. Loess Platosu'in önemi toplum, politika, kültür ve ekonomi üzerindeki etkisinde yatmaktadır. Tarih boyunca Loess Platosu, toplum üzerindeki etkisini ve etkisini anlamaya çalışan çok sayıda çalışmanın, araştırmanın ve düşüncenin konusu olmuştur. Bu yazıda Loess Platosu ile ilgili farklı yönleri keşfedeceğiz ve bugünkü alaka düzeyini analiz edeceğiz.

Loess Platosu

Loess Platosu (Çince: 黃土高原; pinyin: Huángtǔ Gāoyuán; "Sarı Dünya Platosu"), Çin'in kuzeyinde bulunan bir platodur. Plato, 1.250-2.000 m yükseklikte, Sarı Nehir'in Ordos Döngüsü'nün güney yarısında ve onun en büyük iki kolu olan Wei ve Fen nehirlerinin vadilerinde yer almaktadır. Toplamda 640.000 km²'lik bir alanı kapsamakta olup Şansi ve Şensi eyaletlerinin neredeyse tamamını kapsamakta ve Henan, Kansu, Ningşia ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerine kadar uzanmaktadır.

Plato, Çin uygarlığının ilk beşiklerinden birini oluşturduğu ve erozyona uğramış silti, Sarı Nehir'in tekrarlanan ve büyük ölçüde yıkıcı taşkınlarıyla birlikte Kuzey Çin Ovası'nın büyük verimliliğinden sorumlu olduğu için Çin tarihi için son derece önem taşımaktaydı. Toprağı dünyadaki en aşınabilir toprağı olarak değerlendirilmiştir[1] ve koruma çabaları ve arazi yönetimi, modern Çin tarımının ana odak noktasıdır.

Kaynakça

  1. ^ John M. Laflen, Soil Erosion and Dryland Farming, 2000, CRC Press, 736 pages 0-8493-2349-5

Dış bağlantılar