Libya Kurucu Meclisi

Bu makale, güncel bağlamda günlük yaşamın çeşitli yönlerini kapsayan önemli bir kavram olan Libya Kurucu Meclisi konusunu ele alacaktır. Libya Kurucu Meclisi, bilim ve teknolojiden kültür ve topluma kadar farklı alanlarla olan ilgisi nedeniyle giderek artan bir ilgi konusu haline geldi. Bu araştırma boyunca, Libya Kurucu Meclisi'in kökeni ve evriminden modern dünyadaki etkilerine ve uygulamalarına kadar birçok yönü analiz edilecektir. Farklı bağlamlardaki etkisi ve bu konuyu çevreleyen bakış açıları ve tartışmalar ayrıntılı olarak incelenecektir. Kapsamlı bir analiz aracılığıyla, Libya Kurucu Meclisi'in günümüzdeki önemine ve karmaşıklığına ışık tutmaya çalışacağız.

Eski Libya Parlamento Binası - Libya'nın kuzeydoğusundaki Al Bayda kentinde.

Libya Kurucu Meclisi veya Anayasa Taslağı Meclisi,[1] Kaddafi sonrası dönemde Libya için yeni bir anayasa yazmaktan sorumlu meclistir. Meclis, 20 Şubat 2014'te seçildi ve 22 Nisan'da Ali Tarhuni'nin başkanlığında çalışmaya başladı.

2014 yılında taslak çalışması

Meclis Doğu Libya'daki Beyda'da bulunuyor. Trablus dışındaki bir şehir, İbrahim Cadran liderliğindeki gibi doğudaki bağımsızlık hareketlerini zayıflatmaya yardımcı olmanın yanı sıra ülkeyi yönetmede söz sahibi olmak için özel olarak seçildi.

Başlangıçta altı sandalye seçilmedi, ancak bunlardan ikisi için seçimler 4 Mayıs'ta yapıldı ve bir azınlık koltuğu Tuaregler için ayırtıldı.[2]

Meclis, Libya siyasetindeki siyasi bölünmeyi aşmak için kesinlikle partizan olmayacak şekilde tasarlandı. 25 Mayıs 2014'e kadar, anayasanın belirli maddelerine ilişkin usul ve komitelere ilişkin iç yasalar ve anayasanın bileşimini temsil eden bir 'taslak' kararlaştırıldı. Tarhuni, meclisin siyasi bir rolü olmayacağını doğruladı ve meclisin "sadece anayasanın hazırlanmasına ayrılacağını" belirtti.[3]

2017 final taslağı

Meclis, Temmuz 2017'de nihai taslağı için üçte iki çoğunlukla onayladı.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b "Libya's final draft constitution: A contextual analysis". ConstitutionNet (İngilizce). 7 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 
  2. ^ "Constitutional Assembly elections re-run in Obari". LibyaHerald (İngilizce). 3 Mayıs 2014. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022. 
  3. ^ "Constitutional Assembly president gives updates on progress". LibyaHerald (İngilizce). 25 Mayıs 2014. 21 Şubat 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2022.