Leptis Magna

Günümüzde Leptis Magna günümüz toplumunda büyük önem kazanmış bir konudur. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Leptis Magna, günlük yaşamın farklı yönlerini kapsadığından insanların kelime dağarcığında anahtar kelime haline geldi. Politikadan ekonomiye, kültürden sağlığa, eğlenceye kadar Leptis Magna kendisini farklı alanlarda tartışmalara, yansımalara ve eylemlere yol açan genel ilgi konusu olarak konumlandırdı. Bu nedenle günümüz dünyasında Leptis Magna'in önemini iyice analiz edip anlamak çok önemlidir. Bu makalede Leptis Magna'in farklı boyutları ve toplum üzerindeki etkisinin yanı sıra bu konu etrafında öngörülen olası gelecek perspektiflerini inceleyeceğiz.

Leptis Magna Antik Kenti
UNESCO Dünya Mirası
Septimius Severus Takı
Konum Libya
KriterKültürel: i, ii, iii
Referans183
Tescil1982 (6. oturum)
BölgeArap Ülkeleri

Leptis Magna, Roma Libya'sında önemli bir şehirdi. Başlangıçta bir Kartaca vakfı olan şehir, kentin yerlisi olan İmparator Septimius Severus (193-211) tarafından büyük ölçüde genişletildi. Legio III Augusta, şehri Berberi saldırılarına karşı savunmak için burada konuşlanmıştı. 238 yılında III. Gordian'ın birliğinin dağılmasından sonra şehir, 3. yüzyılın ilerleyen bölümlerinde baskınlara daha açık hale gelmişti. Diocletianus kenti eyalet başkenti olarak yeniden kurdu ve kent 439 yılında Vandallar tarafından ele geçirilinceye kadar refah içinde yeniden büyüdü. 533'te Doğu Roma İmparatorluğu ile yeniden birleşti, ancak şehir Berberi baskınlarıyla uğraşmaya devam etti ve eski önemini yeniden elde edemedi. Şehir, Müslümanların gelişinden sonra yaklaşık 647 yılında terk edildi.

Leptis Magna kalıntıları, Libya'nın Khoms şehrinde, Trablusgarp'ın 130 km (81 mil) doğusunda, Lebda Vadisi'nin denize kavuştuğu sahilde bulunmaktadır. Akdeniz sahillerinde yer alan Roma kalıntılarının en iyi korunmuş örneklerinden birisidir.

1982 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 24 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 8 Haziran 2017.