Lento

Bu yazımızda Lento'in büyüleyici dünyasını keşfedeceğiz. Kökeninden modern toplum üzerindeki etkisine kadar Lento ile ilgili tüm yönleri derinlemesine inceleyeceğiz. Bu konu hem uzmanların hem de hayranların dikkatini çekti ve bu sayfalarda Lento'i çevreleyen en alakalı yönleri analiz edeceğiz. Tarihsel, bilimsel, kültürel veya sosyal açıdan olsun bu makale, okuyucunun günümüz dünyasında Lento'in önemini ve kapsamını anlamasını sağlayacak kapsamlı bir vizyon sunmaktadır. Burada sunulan bilgilerin Lento hakkında bilgilerini derinleştirmek isteyenlerin ilgi ve merakını uyandıracağına eminiz.

Paris'te bir lento kapı

Lento ya da atkı taşı, yapılarda kapı ve pencere gibi dikey boşlukların üzerine yatay olarak konulan ve duvarın devam etmesini sağlayan mimari bloktur. Lentolar yandaki duvarlara oturacak şekilde yerleştirilen taş, beton veyahut ahşaptan da yapılabilmektedir.[1] Dekoratif mimari bir element olarak da kullanılan lentolar, daha ziyade portaller, kapılar, pencereler ve şömineler üzerinde bulunur.

Çeşitleri

Lento

Beton lento

İstenilen ebatlarda yerde hazırlanmış olan kalıpların içerisinde donatı ve beton eklenmesi ile elde edilir.

Gazbeton lento

Duvarlarda kapıların, pencerelerin ve rezervasyon için bırakılan boşlukların geçilmesinde kullanılır. Üzerine gelen yükleri mesnetlenmiş olduğu duvarlara aktarır. Beton lentolara göre kalıp, beton, demir işçiliği olmadığı için imalatın daha hızlı yapılmasını sağlar. Zamandan ve işçilikten tasarruf sağlanır.

Bims lento

Her türlü duvarla kullanılabilen bims lento da gazbeton da olduğu gibi zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar. İmalatlar bekleme yapmadan hızlı bir şekilde tamamlanır.

Ahşap lento

Ahşap yapılarda veya dekoratif amaçlı açıklıkların geçilmesinde kullanılır. Dekoratif amaçlı kullanılması durumunda üzerine sıva yapılmaz.

Galvaniz sac lento

Galvaniz sacın istenilen ölçü, ebat ve uzunluğa göre bükülmesi ve kesilmesi ile elde edilir. Hafif olması malzemenin yerine taşınmasında kolaylık sağlar. İmalatların hızlı ve kolay bir şekilde yapılabilmesine imkan tanır.

Kaynakça

  1. ^ "Glossary of Medieval Art and Architecture - Lintel". University of Pittsburgh. 23 Mayıs 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Haziran 2007.