Bu yazımızda Lamel (yüzey anatomisi) konusunu farklı bakış açıları ve yaklaşımlarla inceleyeceğiz. Lamel (yüzey anatomisi), geniş bir yelpazedeki insanları ve bağlamları etkilediği için günümüzde çok önemli bir konudur. Sonraki birkaç satırda Lamel (yüzey anatomisi)'in önemini, toplum üzerindeki etkisini ve bu konuyu etkili bir şekilde ele almak için bazı olası çözümleri veya yaklaşımları analiz edeceğiz. Düşünme ve eleştirel analiz yoluyla, Lamel (yüzey anatomisi)'i ve onun günlük yaşamdaki önemini daha iyi anlamaya çalışacağız.
Yüzey anatomisinde lamel, ince levha benzeri yapılardır. Genellikle lameller birbirine çok yakındır ve aralarında boşluk vardır. Solunum organı olmalarının yanı sıra, gekoların yüzeydeki besinleri süzerek beslenmesini sağlarlar.[1]
Gecko "feet and toes are a hierarchical system of complex structures consisting of lamellae, setae, and spatulae. The distinguishing characteristics of the gecko adhesion system have been described (1) anisotropic attachment, (2) high pulloff force to preload ratio, (3) low detachment force, (4) material independence, (5) self-cleaning, (6) anti-self sticking and (7) non-sticky default state. ... The gecko’s adhesive structures are made from ß-keratin (modulus of elasticity 2 GPa). Such a stiff material is not inherently sticky; however, because of the gecko adhesive’s hierarchical nature and extremely small distal features (spatulae are 200 nm in size), the gecko’s foot is able to intimately conform to the surface and generate significant attraction using van der Waals forces.