Lakedaimon (mitoloji)

Bu makalede, Lakedaimon (mitoloji) konusu kapsamlı bir şekilde ele alınacak, ana yönleri analiz edilecek ve konuyla ilgili mevcut farklı bakış açıları ele alınacaktır. Lakedaimon (mitoloji), çeşitli alanlardaki ilgisi ve etkisi nedeniyle hem akademik camiada hem de genel olarak toplumda büyük ilgi uyandıran bir konudur. Bu sayfalarda, bu konuda kapsamlı ve zenginleştirici bir vizyon sağlamak amacıyla Lakedaimon (mitoloji) farklı yaklaşımlarla incelenecektir. Çeşitli kaynakları gözden geçirerek ve spesifik vakaları sunarak okuyucuya Lakedaimon (mitoloji) ve onun bugünkü etkileri hakkında geniş bir anlayış sağlanacaktır.

Lacedaemon ya da Lakedaimon, Lakonya'nın efsanevi kralıydı ve Yunan mitolojisinde, Pleaides'ten biri olan Taygete ve Zeus'un oğluydu. Eurotas'ın kızı prenses Sparta'dan, Sparta'nın kralı Amyclas ile Argos'un kraliçesi Eurydice'nin babası olmuştur.[1] Taygete, daha önceki mitolojik anlatımlarda, Artemis ile bir ilişkilendirilmiştir.[2]

Eurotas, Sparta krallığını Lakedaimon'a bıraktı. Lakedaimon, karısının adını krallığa verdi. Sparta, Lakedaimon'un aynı zamanda yeğeniydi.[3]

Pseudo-Plutarch'a göre[4] Taygete, Lakedaimon'un karısıydı. Oğullarına Himerus adı verildi.

Notlar

  1. ^ "s.v. "Eurydice" (2)". The Dictionary of Classical Mythology. Wiley-Blackwell. 1996. s. 157. ISBN 978-0-631-20102-1. 
  2. ^ Emmet Robbins, "Heracles, the Hyperboreans, and the Hind: Pindar, "OL." 3", Phoenix 36.4 (Winter 1982:295-305) 302f notes that the association of Artemis with Orthia = Orthosia was under way in the sixth century BCE.
  3. ^ Pausanias (1918). "III.1.2". Description of Greece. with an English Translation by W.H.S. Jones, Litt.D., and H.A. Ormerod, M.A., in 4 Volumes. Cambridge, Massachusetts; London. At the Perseus Project.
  4. ^ "XVII Eurotas". De Fluviis. Translated from the Greek by several hands. Corrected and revised by. William W. Goodwin, PH. D. Boston. Boston; Medford: Little, Brown, and Company. 1874. 23 Aralık 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Aralık 2021.  At the Perseus Project.

Kaynakça