Kutluşahlar Beyliği

Bu makalede, çeşitli çalışma alanlarını etkileyen ve genel olarak akademik toplulukta ve toplumda geniş ilgi uyandıran, günümüzde büyük önem taşıyan bir konu olan Kutluşahlar Beyliği'i inceleyeceğiz. Kutluşahlar Beyliği, farklı olayların işleyişini tarihsel, bilimsel, sosyal veya kültürel açıdan anlamak için çok önemli bir noktayı temsil eder. Ayrıntılı analiz yoluyla, Kutluşahlar Beyliği'in ilgili her yönünü inceleyeceğiz, sonuçlarını, zaman içindeki gelişimini ve bu zorluğun üstesinden gelmek için olası çözümleri veya yaklaşımları keşfedeceğiz. Bu makale, bu önemli konu hakkında bilgi sağlamak ve bilinçli bir tartışma oluşturmak amacıyla Kutluşahlar Beyliği hakkında kapsamlı, eleştirel ve yansıtıcı bir vizyon sunmayı amaçlamaktadır.

Kutluşahlar veya Şadgeldiler 1340 yılında Amasya'da kurulmuş bir Anadolu Türkmen beyliğidir. Bir dönem Tokat'a da egemen olmuşlardır. Adını kurucusu Kutlu Şâh adlı ilk beyden almıştır.

Hüseyin Hüsameddin'in Amasya Tarihi adlı eserinde ise, Müneccimbaşı Ahmed Efendi'nin (ö. 1702) Câmî'ü'd-Düvel eserinde adının el-Hâcc Kutlu Şâh bin Kürt ve "Kutlu Şâh el-Kürdî" şeklinde geçtiği ve aslen Kürt veya Moğol olarak yazdığı nakledilir. Kutluşah ile aynı dönemde yaşamış Selahaddin es-Safedî, A'yânü'l-Asr isimli eserinde Kutluşah'ı bir Moğol emiri olarak ve "el-Vaşakî" (Türkçede "Buşak") lakabıyla aktarmıştır. Hüseyin Hüsameddin onun aslen Buşaklu oymağından Türk olduğunu savunur.[1]

Bu devletçik, 1381'de Osmanlı Devleti'ne tabiyetini arzetmiş olup, 1393'te beyliğin tamamı Osmanlı Devleti'ne ilhak edilmiştir.

Bu beylik sırasıyla Eretna Beyliği, Kadı Burhaneddin Devleti ve Osmanlı Devleti'ne tâbi oldu. Ahmed Bey Amasya yöresini 12 yıl Osmanlı valisi olarak yönettikten sonra beylik 1393'te doğrudan Osmanlı Devleti tarafından ilhak edildi.

Kaynakça

  1. ^ Hüseyin Hüsameddin, Amasya Belediyesi (1927). Amasya Tarihi III. Cilt, Hüseyin Hüsameddin. s. 23-24.