Kormesiy

Bu makalede okuyucuya bu konunun eksiksiz ve ayrıntılı bir analizini sunmak amacıyla Kormesiy'in farklı yönlerini inceleyeceğiz. Kökeninden bugünkü önemine, toplumun farklı alanları üzerindeki etkisine kadar, konunun birçok yönünü ele alacağımız bir yolculuğa kendimizi kaptıracağız. Tarihsel verileri, güncel teorileri ve somut örnekleri bir araya getirerek, Kormesiy'in çağdaş toplumdaki öneminin tam olarak anlaşılmasına olanak tanıyan kapsamlı bir vizyon sunmayı amaçlıyoruz. İster bir kişi, ister bir kavram, bir tarih veya ilgi duyulan başka bir unsur olsun, amacımız okuyucuya Kormesiy'in büyüleyici dünyasına dalması ve onun günümüzle ilgisini anlaması için gerekli araçları sağlamaktır.

Kormesiy
Кормесий
Tuna Bulgar Hanı
Hüküm süresi721-738
Önce gelenTervel
Sonra gelenSever
Ölüm738
HanedanDulo

Kormesiy (Bulgarca: Кормесий), 721-738 yılları arasında hüküm süren Dulo sülalesine mensup Tuna Bulgar Devleti hanı.[1]

Madara Süvarisi'nde keşfedilen yazıtlarda Kormesiy'in adına Bizans İmparatorluğu'ndan yıllık haraç alındığı ifade edilmektedir. Yazıtın sonunda ise Bizans ile Bulgar ilişkilerinin kötüleştiğinden bahsedilmektedir. Kormesiy'den başka hiçbir tarihsel metinde söz edilmemektedir. Ancak saltanatı sırasında Bulgar Hanlığı ile Bizans İmparatorluğu arasında herhangi bir savaş kaydının olmaması, onun iki ülke arasındaki barışı sürdüren bir han olarak göstermektedir.

Kaynakça

  1. ^ Atanasse Boshkov (1993). The splendour of Bulgaria. George Neaf. s. 49. 28 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Ekim 2021. khan Kormesiy 
  • Андреев, Й. Българските ханове и царе VII-XIV век (Историко-хронологичен справочник). София: Д-р Петър Берон, 1994.
  • Андреев, Й., Лазаров, И., Павлов, П. Кой кой е в средновековна България. София, 1999.
  • Вълчев, Йордан, Древният български календар – сборник, ИК „Тангра Танакра“, статия – „Тервел – датата на неговото възшествие“
  • Диамандиев, С. Датите на възцаряване на българските канове до Умор. Ст. Загора: Кота-АД-Стара-Загора, 2006.
  • Москов, М. Именник на българските ханове (ново тълкуване). София: Д-р Петър Берон, 1988.
Resmî unvanlar
Önce gelen:
Tervel

Tuna Bulgar Hanı

721-738
Sonra gelen:
Sever