Karyanda

Bu makalede Karyanda'in çağdaş toplum üzerindeki etkisini araştıracağız. Karyanda sürekli ilgi duyulan bir konu ve etkisi popüler kültürden siyaset ve ekonomiye kadar farklı alanlara uzanıyor. Yıllar geçtikçe, Karyanda tartışmalara ve ihtilaflara yol açarak çelişkili görüşler ve farklı konumlar yarattı. Bu anlamda, Karyanda'in şu anda oynadığı rolün yanı sıra gelecekteki olası gelişimini eleştirel ve objektif bir şekilde analiz etmek çok önemlidir. Ayrıntılı analiz yoluyla, Karyanda hakkında kapsamlı ve zenginleştirici bir bakış sunmayı ve okuyucularımızın bugünkü kapsamını ve anlamını daha iyi anlamalarını sağlamayı umuyoruz.

Karyanda
Yunanca: Καρυάνδα
Türkiye üzerinde Karyanda
Karyanda
Karyanda
Türkiye haritasındaki konumu.
KonumTürkbükü, Bodrum, Muğla,
 Türkiye
BölgeKarya
Koordinatlar37°07′35″N 27°22′41″E / 37.1263°K 27.378°D / 37.1263; 27.378
TürYerleşim yeri
Sit ayrıntıları
Karyanda
Ancient Greek archaeological site, polis, antik kent
ülkesiTürkiye Değiştir
içinde bulunduğu idari birimMuğla Değiştir
zaman dilimiUTC+03.00 Değiştir
konum koordinatları37°8′0″K 27°23′0″D Değiştir
üyeliğiAttik Delos Birliği Değiştir
Harita

Karyanda (Yunanca: Καρυάνδα) veya Caryanda, güneybatı Anadolu'da antik Karya kıyısında bir kentti.[1] Bizanslı Stephanus burayı Myndos ve Kos yakınlarında bir şehir ve liman (λίμην) olarak tanımlıyor.[2] Ancak Stephanus'un metnindeki λιμήν, bir düzeltme veya değişikliktir: el yazmaları λίμνη ('göl') kelimesini kullanır. Strabon, Karyanda'yı Myndos ile Bargilya arasına yerleştirir ve ortak metne göre onu "bir göl ve onunla aynı adı taşıyan bir ada" olarak tanımlar; dolayısıyla bilgilerini Strabon'dan alan Stephanus'un metinleri Strabon'un metinleriyle örtüşmektedir.[3] Plinius sadece Karyanda adasından bir kasabayla bahseder; ancak o pasajda da yalnızca adaları sıralar. Başka bir pasajda Karyanda'nın ana karada bir yer olduğundan bahseder ve Pomponius Mela da aynısını yapar.

Antik çağların en ünlü denizcilerinden ve kaşiflerinden biri olan Caryanda'lı Scylax, Caryanda'nın yerlisiydi. MÖ 6. yüzyılın sonlarında ve 5. yüzyılın başlarında yaşamış ve Pers kralı I. Darius'a hizmet etmiştir.[4]

Başlangıçta Karyanda, Bodrum Yarımadası'nın başşehri olan Dor kenti Halikarnassos'un yaklaşık 19 km kuzeyinde, aynı adı taşıyan bir adada bulunuyordu.[5] Daha sonra yarımadanın kuzey kıyısında, bugün turizm beldesi olan Muğla'nın Bodrum ilçesine bağlı Türkbükü'ndeki Gölköy yakınındaki bir körfeze taşındı. Orada Karyanda Neapolis olarak biliniyordu.[6]

Karyanda, MÖ 5. yüzyılda Atina'nın hakimiyetindeki Delos Birliği'nin bir üyesiydi.

Kaynakça

  1. ^ "Dictionary of Greek and Roman Geography (1854), Caryanda". 27 Kasım 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Aralık 2023. 
  2. ^ Bizanslı Stefanos. Ethnica. s.v. Καρύανδα. 
  3. ^ Strabo. Geographica. 14.2.20.  Sayfa numaraları Isaac Casaubon'un baskısına aittir.
  4. ^ Herodotus. Histories. Vol. 4.44
  5. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire. 
  6. ^ Lund Üniversitesi. Digital Atlas of the Roman Empire.