Kara balıkçıl

Bugün, son zamanlarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu olan Kara balıkçıl konusunu inceleyeceğiz. Kara balıkçıl, bilimden popüler kültüre kadar farklı alanlarda büyük ilgi uyandıran bir şeydir. Yıllar geçtikçe, Kara balıkçıl çalışma, tartışma ve düşünce konusu olmuştur ve geçerliliği bugün hala mevcuttur. Bu makalede, kökeninden modern toplum üzerindeki etkisine kadar Kara balıkçıl ile ilgili farklı yönleri inceleyeceğiz. Kara balıkçıl'in tarihçesi ve anlamının yanı sıra çeşitli bağlamlardaki etkilerine de dalacağız. Kara balıkçıl hakkında bilgi ve keşiflerle dolu büyüleyici ve ilgi çekici bir evrene girmeye hazırlanın.

Kara balıkçıl
Korunma durumu

Asgari endişe altında (IUCN 2.3)
Biyolojik sınıflandırma Bu sınıflandırmayı düzenle
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Sınıf: Aves
Takım: Pelecaniformes
Familya: Ardeidae
Alt familya: Ardeinae
Cins: Egretta
Tür: E. ardesiaca
İkili adlandırma
Egretta ardesiaca
Wagler, 1827
Dağılımı
Egretta ardesiaca

Kara balıkçıl[1] (Egretta ardesiaca) balıkçılgiller (Ardeidae) familyasından bir kuş türü. Afrika'da yaşar.

Fiziksel özellikleri

Boyu 42,5 ila 66 cm arasındadır. Tüyleri siyah renklidir. Ayakları ve bacakları sarıdır.

Dağılımı ve yaşam alanı

Madagaskar da dahil olmak üzere Afrika'da Sahra Çölü'nün güneyinde yaşar. Tatlısu göllerinin kıyıları gibi sığ açık sulak alanları tercih eder. Ayrıca bataklıklarda, ırmak kıyılarında, pirinç tarlalarında ve mevsimine göre sel altında kalmış otlaklarda da bulunur. Okyanus kıyısında gel-git ile hareket eden ırmak ağızlarında beslenir. Daha çok kıtanın doğusunda bulunur ve üreme bölgesi Senegal ile Sudan'dan güneye doğru olan bölgedir.

Davranış

Ağaç ve çalılıklarda, sudan yüksek çalı ve çırpıdan oluşmuş sağlam yapılı platformlarda yuvalanır. Yağmur mevsiminin başında farklı türlerle de beraber sayısı yüzlere varan kuşlarla koloniler hâlinde yuva yaparlar. Dişi kuş bir keresinde koyu mavi renkli iki ila dört yumurta yumurtlar.

Beslenme ve avlanma

Kara balıkçılın ilginç bir avlanma yöntemi vardır. Kanatlarını açarak suyun yüzünde gölge yaparak balıkları kendine çeker. Bazı kara balıkçıllar tek başına beslenirken bazıları elli bireye kadar oluşan gruplar hâlinde avlanır. En çok 200 kuşun bir arada avlandığı kaydedilmiştir. Kara balıkçıl gündüz avlanır ama günbatımını tercih eder. Geceleri birlikte ağaçlarda tünerler. Kara balıkçılın ana besin kaynağı küçük balıklardır ancak su böcekleri, kabuklular ve amfibiler ile de beslenir.

Notlar

  1. ^ "balıkçıl". AnaBritannica. 3. İstanbul: Ana Yayıncılık. 1986. s. 245.