Kara antilop

Günümüz dünyasında Kara antilop, her yaştan ve farklı alanlardan insanlar için büyük önem ve ilgi duyulan bir konu haline geldi. Teknolojinin ilerlemesi ve küreselleşmeyle birlikte Kara antilop günümüz toplumunda benzeri görülmemiş bir önem kazanmıştır. Yeni ortaya çıkan bir fenomen, ilgili bir figür, önemli bir kavram veya tarihsel bir olay olsun, Kara antilop dünya çapında milyonlarca bireyin dikkatini ve merakını çekmiştir. Bu makalede, kökeni ve evriminden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar Kara antilop ile ilgili tüm yönleri kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz.

Kara antilop
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla
(Çift toynaklılar)
Familya: Bovidae (Boynuzlugiller)
Cins: Antelope
Pallas, 1766
Tür: A. cervicapra
Antelope cervicapra
Linneaus, 1758

Kara antilop (Antelope cervicapra), boynuzlugiller (Bovidae) familyasından Hindistan'ın kuru ovalarına özgü bir antilop türü.

Kara antilobun boynuzları 1 ila 4 defa, nadiren daha fazla kıvrılır ve 70 cm uzunluğa ulaşabilir. Kara antilobun boynuzları 45 cm'yi aştığı zaman değerli hale gelir. Erkeğinin, üst kısımları siyah ya da koyu kahverengi ve karnı ile gözünün etrafı beyazdır. Dişi antilobun ise üst kısımları açık kahverengi, karnı ile gözünün etrafı beyaz olup, genelde boynuzu yoktur. Kara antiloplar genelde açık geniş ovalarda 15 ila 20 hayvandan oluşan ve bir erkek tarafından yönetilen sürüler halinde yaşarlar.

Kara antilop avlamak Hint soylularının en sevdiği spor olmuştur. Saatte 80 km'ye ulaşan hızlarından dolayı avcılar bu hayvanları av köpekleri yerine evcil çitalarla avlarlar. Ali Ekber Şah'ın bu amaçla 1000 çita yetiştirdiği söylenir. Günümüzde ise Hindistan'da çok az çita kaldığından artık çitalar Afrika'dan getiriliyor.