Jujutsu

Günümüz dünyasında Jujutsu büyük önem kazanmış ve geniş bir toplum yelpazesinin ilgi odağı haline gelmiş bir konudur. Ortaya çıkışından bu yana, Jujutsu farklı alanlarda tartışmayı, düşünceyi ve merakı ateşledi, çelişkili görüşler ve farklı konumlar yarattı. Zamanla Jujutsu gelişerek farklı nüanslar elde ederek günlük yaşamın farklı yönlerine nüfuz eden bir olgu haline geldi. Bu nedenle, Jujutsu'i çevreleyen farklı yönleri kapsamlı ve kapsamlı bir şekilde ele almak, kökenlerini, sonuçlarını ve faaliyet gösterdiği ortam üzerindeki etkisini araştırmak yerinde olacaktır. Bu anlamda, bu makale Jujutsu'in heyecan verici evrenini derinlemesine incelemeyi, onun birçok yönünü analiz etmeyi ve bu heyecan verici konu hakkındaki bilginin zenginleşmesine katkıda bulunan panoramik bir vizyon sunmayı amaçlamaktadır.

1920 yıllarında Japonya'da Jujutsu eğitimi veren yöresel bir okul.

Jujutsu / Juijutsu (柔術, jūjutsu), Japonya kökenli bir Uzak Doğu savaş sanatıdır. Samurayların savaşlarda silahsız kaldıklarında kullandıkları tekniklerle ortaya çıkmıştır. Rakibin saldırısından faydalanarak vuruş kırış fırlatma boğma ve kilitleme tekniklerinden oluşmaktadır.[1] Uzun ve çok tekrara dayanan bir sistemi vardır. Genel amaç güç kullanmadan uygulanan tekniklerle rakibi etkisiz hale getirmek olduğundan güç gerektirmeyen bir sanattır. İlk olarak 858-876 yıllarında Daito Kalesi'nde öğretilmeye başlanmıştır. Daito-ryu stilinin adı da bu kaleden gelmektedir. Daito-ryu stilinden Hakko-ryu stili, ondan da Kokodo-ryu stili doğmuştur. Judo, Aikido, Hapkido gibi savunma sanatları juijutsu tekniklerinden yola çıkılarak üretilmiştir.[kaynak belirtilmeli]

Dövüş alanı

Uyarı alanıyla birlikte dövüş alanının tamamı karşılaşma sahası olarak bilinir. Bazı ulusal ve uluslararası turnuvalar 6 metrekarelik küçük dövüş sahalarında yer almasına karşın çoğunlukla 10 metrekaredir. Büyük karşılaşmalarda, yüzey "tatami" denilen geleneksel, örülmüş hasırdan yapılır. Bitiştirilmiş hasırlar genellikle yeşil olsa da herhangi bir renk de uygundur. Büyük karşılaşmalar dışında bazen tek bir kauçuk örtü kullanılabilir.

Ayrıca bakınız

Notlar

  1. ^ "Jujitsu - Japanese, Self-Defense, Grappling | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). Britannica. 5 Kasım 2023. 7 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 26 Aralık 2023. 

Dış bağlantılar

Wikimedia Commons'ta jujutsu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur