Günümüzde Japon ekonomik mucizesi günlük konuşmalarımızda yinelenen bir konu haline geldi. İşyerinde, siyasette, popüler kültürde ya da kişisel ilişkilerimizde Japon ekonomik mucizesi şu ya da bu biçimde mevcuttur. Bununla birlikte, her yerde bulunmasına rağmen, Japon ekonomik mucizesi'i çevreleyen hala birçok soru ve soru var. Bu makalede, Japon ekonomik mucizesi'in kökeni ve evriminden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar farklı yönlerini derinlemesine inceleyeceğiz. Eleştirel ve derinlemesine bir bakışla Japon ekonomik mucizesi'in gerçekte ne olduğunu ve yaşamlarımızı nasıl etkilediğini daha iyi anlamaya çalışacağız.
Japon ekonomik mucizesi veya Japon mucizesi, Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrası dönemden Soğuk Savaş'ın sona ermesine kadar süren ekonomik büyüme dönemiydi.
Japonya II. Dünya Savaşı sonrasında ağır bir yıkım yaşadı ve ABD tarafından işgal edildi. Bu dönemde Japonya militarist bir diktatörlükten bir parlamenter demokrasi haline getirildi. 1950'lerden itibaren ülke hızla kalkınmaya başladı ve 1970'lerde dünyanın en büyük ekonomilerinden biri haline geldi. Ülkede 1980'lerde de olağanüstü ekonomik büyüme devam etmiş olup 1991 yılında varlık fiyatları balonunun patlaması sonucu ülke Kayıp Onyıl olarak bilinen büyük bir ekonomik durgunluğa girdi.
Japonya'nın ekonomik mucizesi başta Asya Kaplanları olmak üzere Asya'nın diğer gelişmekte olan ülkelerine örnek olmuştur.