Itinerarium Burdigalense konusu günümüzde geniş çapta tartışılıyor ve çeşitli alanlarda büyük ilgi uyandırıyor. Hem uzmanlar hem de amatörler, bu konuyu araştırmak ve derinlemesine incelemek, bunun sonuçlarını ve toplum üzerindeki etkisini anlamaya çalışmak için zaman ve çaba harcadılar. Bu makalede, Itinerarium Burdigalense ile ilgili farklı yönleri keşfederek tarihini, gelişimini, mevcut ve gelecekteki zorluklarını ve günümüz dünyasındaki önemini analiz edeceğiz. Geniş ve zenginleştirici bir bakış açısı sunmak amacıyla, Itinerarium Burdigalense'e dair daha kapsamlı bir vizyon elde etmemizi sağlayacak farklı yaklaşımları ve görüşleri derinlemesine inceleyeceğiz.
Itinerarium Burdigalense (yahut Itinerarium Hierosolymitanum) günümüze ulaşan en eski Kutsal Topraklara seyahat (hac) el kitabıdır. Burdigalalı (Bordeaux) adı bilinmeyen bir hacı tarafından MS 333-334 yıllarında kaleme alınmıştır.
Hacının rotası Kuzey İtalya, Tuna deltası, Konstantinopolis, Küçük Asya, Suriye üzerinden kara yoluyla Kutsal Topraklara gitmekteydi. Kutsal Topraklarda Kudüs, Eriha, Lut Gölü, Beytüllahim ve El-Halil gibi mevkiileri ziyaret eden anonim hacı, dönüş yolunda Makedonya, Otranto ve Roma üzerinden Milano'ya gelmiştir. Seyahat burada sonlanmaktadır. Hacı'nın Bordeaux'ya geri dönüp dönmediği yazılmamıştır.
Yazma içerisinde mutationes olarak adlandırılan at değiştirme ve dinlenme istasyonları ve mansiones adı verilen hanlar ve bunların birbirleri arasındaki mesafeler verilmiştir. Tüm verilen bu sayılardan hacının 10.000 kilometre seyahat edip, 20 farklı roma eyaletinden geçtiği anlaşılmaktadır. Sadece Konstantinopolis ve Kudüs arasındaki seyahati iki ay sürmüştür.
Yazarın genellikle bir erkek olduğu düşünülse de, Egeria gibi kadın hacıların da bu tarihlerde böylesi hac seyahatleri yaptıkları bilindiğinden, bu ihtimal göz ardı edilmemelidir.[1]