IS-LM modeli onlarca yıldır toplumun ilgisini çeken bir konudur. Önemi yadsınamaz ve etkisi günlük yaşamın farklı alanlarında hissedilmektedir. Yıllar geçtikçe farklı bakış açıları ve çelişkili görüşler üreten bir tartışma, araştırma ve yansıma nesnesi haline geldi. Bu makalede IS-LM modeli'e daha yakından bakacağız ve onun çeşitli bağlamlardaki etkilerini inceleyeceğiz. IS-LM modeli, popüler kültür üzerindeki etkisinden siyaset ve ekonomiye olan ilgisine kadar kimseyi kayıtsız bırakmayacak kadar geniş bir tartışma yelpazesi yaratmaya devam ediyor.
IS-LM modeli, mal ve para piyasalarındaki faiz oranı ile reel çıktı arasındaki ilişkiyi göstermeye yarayan makroekonomik bir araçtır. IS ve LM doğrularının kesişme noktası, Genel Denge olarak adlandırılır.[1] Bu noktada tüm ekonominin mal ve para piyasalarında eşzamanlı olarak eşitlik söz konusudur. IS-LM sırasıyla; Yatırım (Investment) Tasarruf (Saving) / Likidite Tercihi (Liquidity preference) Para arzı (Money supply) anlamına gelmekte ve İngilizce anlamının baş harflerinden türetilmiştir.
Modelin dışa açık küçük ekonomiler için geliştirilmiş olanı Mundell-Flemming Modeli diye de adlandırılır.
IS doğrusu I ve S eğrilerinin eşitliğine dayanır. Mal piyasasında dengeyi ifade etmektedir. Basit Keynesyen modelin aksine faiz haddinin sabit olmadığı durumlarda geçerlidir. IS doğrusunun eğimi ile yatırımın faize duyarlılığı (b ne kadar büyükse IS doğrusu o kadar eğiktir.) arasında doğru orantı vardır.
![]() | Ekonomi veya finans ile ilgili bu madde taslak seviyesindedir. Madde içeriğini genişleterek Vikipedi'ye katkı sağlayabilirsiniz. |