Hükûmet Senedi

Günümüz dünyasında Hükûmet Senedi giderek artan ilgi ve tartışma konusu haline geldi. Toplum ilerledikçe, Hükûmet Senedi etrafındaki farklı bakış açıları ve tartışmalar, onun önemi konusunda daha fazla farkındalık ve anlayışa yol açmıştır. Teknolojik ilerlemeler, kültürel değişiklikler veya bilimsel keşifler yoluyla Hükûmet Senedi, uzmanların ve kamuoyunun dikkatini çekti. Bu makalede, Hükûmet Senedi ile ilgili farklı yönleri ve bunun hayatımızın çeşitli yönlerini nasıl etkilediğini ve etkilemeye devam edeceğini inceleyeceğiz.

Hükûmet Senedi (İngilizceInstrument of Government), İngiliz Milletler Topluluğu'nun ve çağdaş tarihin ilk yazılı anayasasıdır. 1653'te Tümgeneral John Lambert tarafından hazırlanan bu anayasa İngiltere'deki ilk egemen anayasaydı.[1] Ancak bu girişim uzun ömürlü olmamış, İngiliz Milletler Topluluğu 25 Mayıs 1957 tarihinde bu anayasayı yürürlükten kaldırmıştır. Bu tarihten itibaren İngilizler kendilerine özgü geleneksel anayasa düzenini benimsemiştir ve Anglo-Sakson ortak hukuk düzeninin temelleri atılmıştır.

Kaynakça

  1. ^ Eroğul, Cem (1996). Anatüzeye giriş : ("anayasa hukukuna giriş"). Ankara: İmaj Yayıncılık. ISBN 975-7852-21-X. OCLC 283629099.