Hranice Uçurumu

Hranice Uçurumu'in teması dünya çapında pek çok insanın dikkatini çeken bir tema. Antik çağlardaki başlangıcından modern toplumdaki önemine kadar Hranice Uçurumu yıllar boyunca önemini korumuştur. Bu yazıda Hranice Uçurumu'in günlük hayata olan etkisinden popüler kültüre etkisine kadar farklı yönlerini inceleyeceğiz. Ayrıntılı analiz yoluyla yeni bilgiler keşfetmeyi ve Hranice Uçurumu'in hayatımızda oynadığı rolü daha iyi anlamayı umuyoruz. Hiç şüphe yok ki bu konu önümüzdeki yıllarda da güncelliğini koruyacak ve biz de bu konuyu derinlemesine incelemekten heyecan duyuyoruz.

Hranice Uçurumu

Yerel turistik otoriteleri tarafından kabul edilen İngilizce adı ile Hranice Uçurumu (ÇekçeHranická propast), dünyanın en derin sular altındaki çukur mağarasıdır. Hranice kasabası yakınlarında bulunan bir karstik düdendir. Doğrulanan en yüksek derinliği (27 Eylül 2016 itibarıyla) 473 m'dir (su seviyesinin altında 404 m), bu da onu dünyadaki bilinen en derin su altı mağarası haline getirmektedir.[1] Ayrıca, tahmini derinliği 800–1200 m'dir.[2] Ağustos 2020'de mağaraya yapılan bilimsel bir araştırma, mağaranın 1 kilometre derinliğinde olduğunu ortaya çıkardı.[3]

Hranice Uçurumu, kireçtaşındaki ılık karbonik asitli kaynak suyu tarafından eriyen mağara çatısının çökmesiyle meydana geldi.[4]

Mağara haritası

Kaynakça

  1. ^ "Exclusive: Deepest Underwater Cave Discovered". 18 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  2. ^ "Hranice Abyss is believed to be 1200 m. deep (in Czech)". 2 Eylül 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  3. ^ "SCIENCEMAG: The world's deepest freshwater cave just got a whole lot deeper". 7 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Eylül 2020. 
  4. ^ Hranice Gorge and Zbrasov Aragonite Cave, official leaflet 2012.

Dış bağlantılar