Hollanda Reform Kilisesi

Günümüz dünyasında Hollanda Reform Kilisesi çok çeşitli insanların ilgisini çeken bir konu haline geldi. Hollanda Reform Kilisesi'den kişisel, profesyonel, kültürel veya sosyal düzeyde bahsediyor olsak da önemi yadsınamaz. Bu yazıda Hollanda Reform Kilisesi'in günlük hayatımızdaki etkisini ve alaka düzeyini kapsamlı bir şekilde inceleyeceğiz. Kökeninden günümüz toplumu üzerindeki etkisine kadar Hollanda Reform Kilisesi'in birçok yönünü ve zaman içinde nasıl geliştiğini inceleyeceğiz. Ayrıntılı analiz ve derin düşünceler yoluyla, Hollanda Reform Kilisesi'e ve onun modern dünyadaki rolüne ilişkin kapsamlı bir bakış sunmayı umuyoruz.

Hollanda Reform Kilisesi (Hollandaca : Nederlandse Hervormde Kerk NHK), Hollanda'nın en büyük Protestan kilisesi.[1] 16. yüzyıldaki Reform hareketi sırasında gelişen resmi Felemenk Reform Kilisesi'nin devamıdır.[1]

Hollanda'nın reform eğilimi, Reform hareketlerinin başlarında kendini gösterdi. I. Carlos adıyla İspanya kralı da olan Kutsal Roma-Germen imparatoru V. Karl (Şarlken) daha 1522'de Felemenk'teki Reform Hareketi'ne karşı Enkizisyon'u kurdu. Felemenklilerin İspanya'dan bağımsızlık mücadelesi, imparatorluk içinde, özgürlüğe ve dine ilişkin istemlere de dayanan bir protesto hareketi olarak başladı. Felemenk sonunda özgürlüğünü kazandı ve Reform Kilisesi kuruldu. Felemenk Reform Kilisesi'nin birinci genel sinodu 1571'de yapıldı, bunu öbür sinodlar izledi. Presbiteryen yönetim biçimini benimseyen kilisede Belçika İtikatnamesi (1561) ve Haidelberg Kateşizmi (1562) temel inanç belgeleri olarak kabul edildi.

17. yüzyılda, Tanrı'nın kurtuluşa erdireceği kullarını ezelden belirlediğine ilişkin öğreti konusunda bir ilahiyat tartışması patlak verdi. Felemenkli din bilgini Jacobus Arminius'un izleyicileri Kalvenci kader öğretisini reddederken, bir başka Felemenkli ilahiyatçı Franciscus Gomarus'un yandaşları katı bir kader yorumu öne sürdüler. Bu anlaşmazlığı çözüme bağlamak üzere toplanan Dort (Dordrecht) Sinodu (1618-1619) İtirazcılar olarak da bilinen Arminiusçuların ilahiyatını mahkûm ederek Dort Yasaları'nı benimsedi.

1789'da Felemenk Reform Kilisesi devletten ayrıldı, ama kısmen devlet denetiminde kaldı. 1816'da Kral I. Willem kiliseyi yeniden örgütleyerek adını Hollanda Reform Kilisesi biçiminde değiştirdi. 19. yüzyılda yeni ilahiyet tartışmaları kiliseden kopmalara yol açtıysa da kilise Hollanda'daki en büyük Protestan kilisesi olmayı sürdürdü.

20. yüzyılda güçlenen kilise 1951'de yeni bir tüzük benimsedi. 1960'larda, devlet okullarının din derslerini öğretim programlarından çıkarmalarından sonra birçok özel Protestan okulu kuruldu.

Kaynakça

  1. ^ a b Noll, Mark A. (2011). Protestantism : a very short introduction. Oxford: Oxford University Press. ISBN 978-0199560974.