Güneşe Yolculuk

Günümüz dünyasında Güneşe Yolculuk farklı alanlarda pek çok kişinin dikkatini çeken bir konu. Güneşe Yolculuk, toplum üzerindeki etkisinden günlük yaşamdaki etkilerine kadar kamusal konuşmalarda önemli bir rol üstlendi. Bu makale, tarihinden günümüz dünyasındaki sonuçlarına kadar Güneşe Yolculuk'in çeşitli yönlerini keşfetmeyi amaçlamaktadır. Ayrıntılı ve düşünceli bir analiz aracılığıyla, bu konunun daha derin ve zenginleştirici bir şekilde anlaşılmasını sağlamak için Güneşe Yolculuk'e ilişkin kapsamlı bir vizyon sunulması amaçlanmaktadır.

Güneşe Yolculuk
YönetmenYeşim Ustaoğlu
YapımcıBehruz Haşemyan
SenaristYeşim Ustaoğlu
OyuncularNazmi Kirik
Nevruz Baz
Mizgin Kapazan
Ara Güler
MüzikVlatko Stefanovski
Görüntü yönetmeniJacek Petrycki
CinsiSinema filmi
RenkRenkli
Yapım yılı1999, Türkiye, Hollanda, Almanya
Çıkış tarih(ler)i3 Mart, 2000 (Türkiye)
Süre104 dk.
Ülke Türkiye
DilKürtçe, Türkçe

Güneşe Yolculuk, 1999 yapımı Yeşim Ustaoğlu filmi.

Konusu

Berzan ve Mehmet bir futbol maçı sonrası çıkan kavgada birbirlerini kollayarak tanışırlar. Berzan'ın kaset tezgahı vardır, illegal bir örgütün milisliğini yapar (muhtemelen PKK). Babası faili meçhul cinayete kurban gitmiştir. Mehmet, Kürt olduğunun bilincinde bile değildir, soranlara Tireliyim, der. Sular idaresinde çalışır.

Mehmet'in başının derde girmesi rastlantısaldır, dolmuşta kendisine ait olmayan bir silahtan dolayı gözaltına alınır. Devlet tarafından izlenir, kaldığı bekar evinin kapısına çizilen çarpı işareti arkadaşlarını tedirgin eder, evden kovulur. İşyerinden de aynı sebepten ötürü atılır. Berzan ona kalacak bir yer ve başka bir iş bulur. O dönem Bayrampaşa Cezaevi'nde siyasi tutsaklar açlık grevindedir. Ölen bir siyasi için yapılan gösteride Berzan vurulur. Mehmet, cenazeyi ait olduğu topraklara götürür. Sular altında kalmış köyüne, suların üstüne bırakır Berzan'ın tabutunu.

Oyuncular

Ödüller

Ödüller
Önce gelen:
Masumiyet
Uluslararası İstanbul Film Festivali Yılın En İyi Türk Filmi
1999
Sonra gelen:
Mayıs Sıkıntısı